Cauti Gazduire Web ? Alege SpeedHost.ro | Cauti Web Design Timisoara ? Alege DowMedia!Demografie sau Cati si cum sunt banatenii?


Populatia Banatului dupa ultimele date statistice este de aproximativ 950.000 de locuitori, dintre care aproximativ 780.000 traiesc in mediul rural, iar 170.000 traiesc in orase. Din totalul populatiei urbane, Timisoara gazduieste aproape 100.000 de suflete.

In ceea ce priveste nationalitatea, Banatul este caracterizat prin eterognitate: 510.000 sunt romani, 230.000 sunt germani, 40.000 sunt sarbi, 18.000 sunt tigani, 11.000 sunt evrei, 6.000 sunt rusi si ruteni iar restul cuprind diverse alte nationalitati. Coloratura variata este data de diversele colonizari pe care Banatul le-a suferit de-a lungul veacurilor.
Datorita nationalitatilor multiple, si din punct de vedere religios intalnim aceeasi diversitate. Majoritatea populatiei este ortodoxa (aproximativ 530.000) insa un procent considerabil sunt romani-catolici (320.000). restul populatiei apartine unuia dintre urmatoarele culte: greco-catolic, reformati, luterani, unitari, evrei sau alte religii.

Dar oare cum sunt banatenii?

Se spune ca nu este bine sa ne limitam asteptarile cu prejudecati si formule stereotipe insa nimeni nu poate contesta faptul ca locuitorii unei anumite zone au trasaturi specifice, avand o personalitate colectiva aparte.
De multe ori trasaturile de personalitate se intrezaresc in glumele pe care vecinii le fac, in formulele standard pe care insisi locuitorii le folosesc pentru a se descrie. Chiar daca portretul general nu se suprapune peste cel individual in toate situatiile, sunt sanse suficiente ca persoana dintr-o regiune sau alta sa corespunda descrierilor generale. Datorita faptului ca nu se intampla intotdeauna sa fie asa, se recomanda analizarea cu atentie a omului inainte de a-l cataloga. Dar descrierile generale au de multe ori si darul de a starni umorul. Acesta este un motiv in plus din care ne-am propus sa va oferim un  portret al banateanului asa cum se vede pe sine si asa cum il vad vecinii. O sa incercam sa sustinem afirmatiile cu fapte concrete pentru a nu ne pierde in speculatii si pareri subiective.

Ca si apelative adunate din popor, despre banateni se spune ca sunt mandri si zgarciti. Mandria nici nu mai trebuie dovedita daca ne gandim doar la faptul ca si-au numit regiunea unde locuiesc, “Fruncea tarii”. Din acest motiv se spune ca banatenii au pe piept o pata mov. Este vanataia care s-a facut din cauza ca de mici s-au batut cu pumnul in piept zicand:  Io mi-s banatan, ma! Nu se stie daca poanta a fost inventata chiar de ei sau de vecini.

Mandria este sustinuta si de nivelul de trai mai ridicat din partea de vest a tarii. Aceasta a fost favorizata si de prezenta celorlalte nationalitati si de prieteniile in vest sau de posibilitatea de a pleca din tara si de a acumula experiente si finante din tarile mai dezvoltate.
“Banatul avand granita cu Yugoslavia, sigur ca banatenii, mai familiarizati cu imprejurimile, au avut sanse mai mari, ca numar, sa ajunga in vest si respectiv la antipozi, decat romanii din alte regiuni ale tarii” este specificat in Revista de Arta si Cultura a lui Iosif Vulcan.
Poate nu degeaba sunt mandri banatenii pentru ca “Banatenii sint cei mai destepti absolventi de liceu” titra Cotidianul in iulie 2005. In urma analizei datelor obtinute la Bacalaureat, s-a constatat ca in Banat s-au obtinut notele cele mai mari. Nu se stie insa daca profesorii au fost in aceasta regiune mai indulgenti sau daca este vorba doar despre capacitatea intelectuala superioara si de nivelul de cunostinte mai bun ale elevilor.

Desi regiunea este prospera, tot despre locuitorii Banatului se zvoneste ca ar fi zgarciti. De aici a aparut si intrebarea: De ce au banatenii un singur copil? Pentru ca nu pot face doar jumatate.
Lasand gluma la o parte, articolul publicat pe site-ul www.hotnews.ro, se numeste “Influenta germana: Banatenii si sibienii, cei mai economi romani”
In urma unui studiu, s-a ajuns la concluzia ca regiunile care au fost odinioara populate cu sasi si svabi, gazduiesc oamenii cei mai strangatori din Romania. Trasatura este justificata prin influenta germana pe care locuitorii de aici au primit-o. Studiul a luat in calcul depozitele bancare din fiecare regiune a tarii.  Fenomenul este explicat de autorul articolului prin educatia pe care locuitorii de aici o au si prin posibilitatea acestora de a pleca mai lesne in occident (unde probabil au rude) si de a acumula bani. Cele mai multe investitii erau facute la acel moment (august 2006) in domeniul imobiliar.
Un alt text care sustine apelativul de “zgarciti” sau de “strangatori” este si articolul de anul acesta publicat in Evenimentul Zilei, cu titlul “Banatenii, in goana dupa bani europeni”.
Motivul il reprezinta numarul mare de proiecte si banii pe care banatenii au stiut sa ii atraga din fondurile europene. Din 88 de proiecte la nivel national, 22 sunt ale Adetim iar opt ale Timisului.

Dar sa le dam banatenilor ce-i al banatenilor. Mai exista si cealalta fata a monedei, care straluceste, evidentiind calitatile pe care locuitorii din Banat le-au descoperit, le-au dezvoltat si le-au mentinut de-a lungul timpului.
Putem aminti de aceasta data despre firea calma si prezentabila a acestor locuitori din vestul Romaniei. Desi sunt calmi, banatenii sunt si intreprinzatori-nu degeaba atrag marea parte a fondurilor europene. Aceasta calitate atrage dupa sine harnicia, organizarea, curatenia care sunt mai evidente decat in partea estica a tarii. Nu trebuie omis faptul ca aceasta regiune a fost dintotdeauna mai bogata iar mijloacele financiare ne stimuleaza de multe ori sa actionam dat fiind ca avem si cu ce.

Nu in ultimul rand ci poate in primul, banatenii sunt oameni si pentru ca sunt oameni, sunt si diferiti. Unii sunt zgarciti, altii darnici, unii sunt intreprinzatori, altii mai comozi, unii mai dinamici si mai vorbareti iar altii mai tacuti si mai calmi.
Dar pentru ca noi, oamenii, avem nevoie de repere pentru a ne orienta in raport cu o experienta pe care nu o cunoastem, ne-am asumat riscul de a  descrie o realitate care in fapt este mult mai complexa decat o pot spune cuvintele.
realizat de DOW MEDIA
gazduit de SpeedHost