Cauti Gazduire Web ? Alege SpeedHost.ro | Cauti Web Design Timisoara ? Alege DowMedia!Banatul-”Fruncea tarii”

Introducere: Ce este Banatul?

Banatul, supranumit de locuitorii sai si “Fruncea Tarii”, este o regiune situata in partea de vest a Romaniei unde locuitorii se disting prin caracteristici culturale usor diferentiate de celelalte zone care au de asemenea specificul lor: Muntenia, Moldova, Ardealul, Bucovina,  Dobrogea sau Maramuresul. Banatenii, asa cum isi spun oamenii care ocupa acest meleag, au costume populare, muzica, grai, bucatarie si obiceiuri specifice. Specificul zonei este dat in mare parte de influentele vecinilor.

Suprafata, delimitarea si vecinii regiunii

Banatul are o suprafata de aproximativ 19.000 km² si cuprinde judetul Timis, judetul Arad de la sud de Mures si o parte din judetele Caras-Severin, Mehedinti si Hunedoara.
Pozitia Banatului este favorizata dat fiind ca este situata in extremitatea vestica a Romaniei, fiind cel mai aproape punct de Europa vestica. Regiunea Banat se invecineaza la est cu regiunile Hunedoara si Oltenia, la sud si vest cu Serbia si Ungaria iar la nord cu regiunea Crisana.

Relieful zonei

Relieful Banatului este foarte divers, in componenta sa intrand deopotriva campii, dealuri si munti.
Muntii zonei Banatului cuprin formatiuni situate in Carpatii Meridionali sau in Carpatii Occidentali. Carpatii Meridionali cuprind de la nord la sud, muntii Tarcu cu varfurile Tarcu-Caleanu (2190 m), Baicu (2123 m), Bloju (2192 m) si Muntele Mic (1.806 m) precum si Muntii Cernei cu varful Poiana Mare (1363 m).Carpatii Occidentali au in componenta Muntii Poiana Rusca (1.359 m) si Muntii Banatului cu diviziunile Semenic (1.447 m), Aninei, Dognecei, Almajului şi Locvei. 
Dealurile piemontane apusene reprezinta aproximativ o treime din teritoriul Banatului istoric. In partea de nord a raului Timis se gasesc dealurile Lugojului, Lapugiului, depresiunea Fagetului si dealurile Lipovei, iar la sudul raului, dealurile Poganisului, Dognecei, Oravitei si Depresiunea Carasului.
Campia inalta (100-140m) cuprinde campiile Vingai, Buziasului, Gataii si Fizesului. Campiile cu altitudini intermediare (100 - 130m), sunt campiile Hodoni, Duboz, Tormac, Jamu Mare, Arad si Sannicolau Mare, iar Campia joasă (sub 100 m), este reprezentată de luncile raurilor.
Din componenta formatiunilor de relief nu pot fi omisi vulcanii stinsi Piatra Rosie (altitudine 211 metri), respectiv Sumigu (altitudine 200 metri).
realizat de DOW MEDIA
gazduit de SpeedHost