Cauti Gazduire Web ? Alege SpeedHost.ro | Cauti Web Design Timisoara ? Alege DowMedia!Obiective turistice


Situat in Campia Banatului, orasul Timisoara a devenit incet un simbol al evenimenteleor deopotriva dramatice si romantice. Cel mai cunoscut moment il reprezinta fara indoiala sangeroasa luna a lui decembrie 1989 cand Romania a reusit sa se desprinda de regimul comunist si de conducerea lui Nicolae Ceausescu.
Nu fara argument orasul Timisoara a fost numit mica Viena. Chiar si cu secole in urma, locuitorii ambitiosi au reusit sa pastreze ritmul standardelor europene. In anul 1884 Timisoara era printre primele orase europene iluminate electric iar in anul 1869 a fost introdus tramvaiul cu cai. Numele de “mica Viena” l-a castigat insa deoarece orasul a apartinut pentru mult timp Imperiului Habsburgic iar intregul centru al orasului consta din cladiri construite in era Kaiser care aminteste cunoscatorilor de vechea Viena.

Timisoara incanta si in prezent cu obiectivele turistice variate care pot fi adaptate fiecarui gust.
Fiind si sufletul Banatului, Timisora a fost aleasa sa fie gazda pentru Muzeul Satului Banatean (www.msbtm.ro).

Pozitionat la marginea Timisoarei, Muzeul Satului Banatean incearca sa aduca in prezent spiritul cladirilor din trecut cu specificul lor din aceasta zona. “Muzeul Satului Banatean este specific judetelor Timis, Arad si Caras-Severin cu ceea ce are satul banatean mai interesant: Centrul civic alcatuit din primarie, scoala, casa nationala, birt si biserica. Toate constructiile din central civic si toate obiectivele deschise vizitatorilor nu sunt replici, ci case autentice, demontate din satele banatene, aduse si remontate aici  la Padurea Verde.” povesteste profesorul Ioan Viorel Popescu, directorul muzeului.

Catedrala Ortodoxa

Catedrala Ortodoxa din Timisoara este cel intalnit reper fiind pozitionata in centrul orasului. A fost construita intre 1937 si 1940 fiind dedicata celor trei sfinti ierarhi: Sfatnul Basil cel Mare, Gregory Teologul si John Chrysostom. Are 11 turnuri dintre care cel mai inalt are 96 de metri.
Catedrala adaposteste obiecte religioase de valoare: icoane vechi si scrieri vechi in romana ca Noul Testament de la Belgrad scris in anul 1648 sau Cazania lui Varlaam scrisa in anul 1643.
Arhitectura este destul de neobisnuita  pentru o cladire ortodoxa romana desi biserica are la baza stilul bizantin dezvoltat de moldoveni si locuitorii Impreiului Bizantin. Atat interiorul cat si exteriorul sunt pictate de artistul Atanasie Demian.

Catedrala Sfantul George sau Domul  
Piatra de temelie a Catedralei Sfantul George a fost pusa in august 1736. Design-ul ii apartine venetianului Joseph Emanuel Fischer von Erlach si lui Hans Lechner care a continuat catedrala incepand cu anul 1750. Catedrala a fost totusi terminata de doi arhitecti timisoreni: Johann Theodor Kostka si Carl Alexander Steinlein in 1774. Domul a fost construit in stilul barocului austriac si a fost dedicat Sfantului George infatisat in pictura de pe altarul principal, opera realizata de catre Michel Angelo Unterberger, directorul Academiei de Arte din Viena. 

Castelul Huniazilor
Castelul Huniazilor este cel mai vechi monument din Timisoara, construit intre anii 1443 si 1447 de catre Ion Huniade in timpul domniei lui Charles de Anjou. In prezent adaposteste sectia de Istorie si de Stiintele Naturii din cadrul Muzeului Banatului.
Sectia de Etnografie a Muzeului Banatului prezinta o expozitie de textile si costume populare specific zonei precum si o expozitie de icoane pictate pe sticla.

Muzeul Revolutiei
Muzeul Revolutiei este dedicat evenimentului de la 1989 care a reprezentat caderea regimului comunist. Muzeul prezinta uniforme ale militiei si armatei din acea perioada, marturii ale celor care au participat la revolutie, documente personale si oficiale, o arhiva audio-vizuala, o biblioteca si o colectie de ziare. Un film video despre caderea regimului Ceausescu poate fi vizionat la cerere.

Muzeul de Arta
Muzeul de Arta (www.muzeuldeartatm.ro) include lucrari din secolele XV-XVII ale unor artisti italieni precum si ale unor artisti europeni de valoare.

Muzeul Diocezei Ortodoxe Sarbesti
Muzeul Diocezei Ortodoxe Sarbesti este o colectie de portrete si icoane din secolul al XVIII-lea.

Personalitati care s-au nascut in Timisoara 
Timisoara este si locul natal a numeroase personalitati din domenii diverse: Mircea Baniciu (1949), cantaret de muzica rock, Iolanda Balas (1936), atleta si campioana olimpica, Ana Blandiana (1942), poeta,  Felix Bodrossy (1920-1983), cameraman si regizor maghiar, J. Edward Bromberg (1903-1951), actor American, Ioan Mihai Cochinescu (1951), scriitor si muzicolog, Nicu Covaci (1947), cantaret de muzica rock si pictor, fondator al formatiei Phoenix, s.a.m.d.        
realizat de DOW MEDIA
gazduit de SpeedHost