Astăzi, 30 octombrie 2024, începând cu ora 11:00, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad a coordonat și organizat un exercițiu interinstituțional de amploare desfășurat pe Aeroportul Arad, având ca scenariu gestionarea unei situații de urgență generate de un incident aviatic.
Conform scenariului, o aeronavă având la bord patru membri de echipaj și 35 de pasageri, a decolat de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” București cu destinația Aeroportul Arad. La aterizarea aeronavei, la ora 10:50, o problemă tehnică survenită în urma frânării bruște a dus la izbucnirea unui incendiu la trenul de rulare al avionului.
Astfel, 10 pasageri au fost evacuați în primele minute, în timp ce restul de 25 de pasageri, alături de cei patru membri ai echipajului, au rămas blocați în interiorul aeronavei. Forțele de intervenție au acționat simultan pentru stingerea incendiului, respectiv pentru salvarea persoanelor rămase în interior, testând viteza și eficiența echipajelor în situații critice.
Acest scenariu a permis exersarea modului de acțiune a forțelor de intervenție în condiții de presiune, urmărind îmbunătățirea cooperării interinstituționale și testarea procedurilor de evacuare, intervenție și suport medical în contextul unei situații de urgență.
Obiectivele exercițiului au fost de a exersa și perfecționa modul de intervenție al personalului în cazul unei situații de urgență pe aeroport, de a îmbunătăți cooperarea interinstituțională, precum și de a verifica viabilitatea procedurilor operaționale specifice Aeroportului Arad și a Planului Roșu de intervenție la nivelul județului Arad.
Din cadrul Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Vasile Goldiș” al județului Arad au fost alocate șase autospeciale de primă intervenție și comandă, trei autospeciale de stingere, două autospeciale de descarcerare, trei ambulanțe SMURD, o autospecială pentru transport personal și victime multiple, precum și punctul mobil de comandă.
Totodată, la exercițiu au participat reprezentanți din cadrul: Inspectoratului de Poliție Județean Arad, Inspectoratului de Jandarmi Județean Arad, Autorității de Investigații și Analiză pentru Siguranța Aviației Civile, Aeroportului Arad, Serviciului de Ambulanță Județean Arad, Consiliului Județean Arad, Prefecturii Arad, Poliției Locale Arad, UPU SMURD Arad, Batalionului 191 Infanterie UM 01249, Poliției de Frontieră Aeroport Arad, Agenției pentru Protecția Mediului, Crucii Roșii, Direcției de Sănătate Publică, Direcției Județene de Telecomunicații Speciale, Serviciului Român de Informații Timiș, precum și voluntari din cadrul ISU și SAJ Arad.
Pe această cale adresăm mulțumiri tuturor structurilor participante pentru profesionalismul demonstrat, contribuind astfel la buna desfășurare a exercițiului și la consolidarea capacității de răspuns în situații de urgență de acest tip. Acțiunile coordonate desfășurate astăzi au evidențiat nivelul de pregătire și cooperare dintre structurile de intervenție, ceea ce asigură o protecție sporită și eficientă a cetățenilor în cazul unor situații reale de urgență.