În perioada 22 – 24 noiembrie, pompierii militari au acționat pentru gestionarea optimă a celor 83 situații de urgență produse la nivelul județului Arad. Cele mai multe intervenții au constat în asistență medicală, echipajele SMURD intervenind la 75 de solicitări.
Totodată, salvatorii au acționat pentru stingerea a 3 incendii, precum și în alte 5 situații în sprijinul comunităților, cum ar fi: deblocarea persoanelor, asigurarea măsurilor de prevenire și stingere a incendiilor și îndepărtarea efectelor negative în urma fenomenelor meteorologice.
Cele 3 incendii din acest sfârșit de săptămână au fost înregistrate la trei locuințe din localitățile Păuliș, Ineu și Caporal Alexa. Incendiile au fost stinse prompt, fără a se înregistra victime, suprafețele afectate fiind mai mici de 60 de metri pătrați. Principalele cauze generatoare ale incendiilor la locuințe au fost: scurtcircuitul electric produs ca urmare a defectelor apărute în exploatarea cablurilor și amplasarea necorespunzătoare a coșurilor de fum față de materiale combustibile.
Vă reamintim că, în perioada sezonului rece, numărul incendiilor produse la locuințe și gospodării crește semnificativ, iar pagubele materiale sunt, de cele mai multe ori, considerabile. Uneori, aceste incendii se soldează cu pierderi de vieți omenești.
În acest sens, pompierii arădeni vă reamintesc măsurile de prevenire a incendiilor în sezonul rece:
❗Verificarea mijloacelor şi instalaţiilor de încălzire, a instalaţiilor de alimentare cu gaze naturale şi a coşurilor de evacuare a fumului şi gazelor de către personal autorizat;
❗Este interzisă utilizarea reşourilor, radiatoarelor, sobelor metalice sau de teracotă dacă sunt defecte, improvizate sau amplasate în locuri care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
❗Nu vor fi utilizate instalaţii electrice defecte, montate direct pe materiale combustibile, cu improvizaţii, cu legături electrice neacoperite de material electroizolant etc.;
❗Reparaţiile la instalaţiile electrice vor fi executate doar de personal autorizat.
În continuare, pompierii militari rămân mobilizați, 24 de ore din 24, 7 zile din 7, pentru gestionarea operativă a situaţiilor de urgenţă şi acordarea primului ajutor medical specializat persoanelor aflate în dificultate.