An de an, sute de pachete cu produse pirotehnice pentru noaptea dintre ani se vând la fel ca pâinea caldă. De altfel, în ciuda avertizărilor primite din partea omenilor legii, românii pun mare preţ în perioada sărbătorilor de iarnă pe utilizarea de petarde și artificii.
Pentru prevenirea unor evenimente negative care pot afecta integritatea corporală, viaţa persoanelor şi siguranţa bunurilor publice sau private, polițiștii timișeni vin în întâmpinarea cetăţenilor cu date şi referinţe privind deţinerea, comercializarea şi folosirea articolelor pirotehnice de către persoanele fizice şi juridice. În acest sens, facem precizarea că în baza art. 7 din Legea nr.126/1995, privind regimul materiilor explozive, persoanele fizice nu au dreptul să deţină, să utilizeze, să transporte, să depoziteze, să experimenteze ori să mânuiască articole pirotehnice dacă nu fac dovada calităţii de artificier, respectiv de pirotehnician autorizat şi nu reprezintă o persoană juridică autorizată şi înregistrată conform prevederilor legale. Totodată, conform Legii nr.126/1995, privind regimul materiilor explozive, constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 1 an sau cu amendă, următoarele încălcării ale normelor legale, astfel:
- orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate, fără drept;
- comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
- comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni, avertizeaza oamenii legii.
Totodată, pentru evitarea implicării în evenimente negative, polițiștii recomandă:
- Cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!
- La achiziționarea de articole pirotehnice să verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!
- Folosiți doar materiale pirotehnice certificate și să respectați cu strictețe instrucțiunile de utilizare, fără a le modifica în vreun fel.
- În zonele aglomerate, este interzisă utilizarea materialelor pirotehnice sau artificiilor. Riscul de producere a unor incidente grave este crescut în astfel de contexte;
- Supravegheați cu atenție copiii.
- În timp ce vă bucurați de spectacolul pirotehnic, asigurați-vă că minorii sunt mereu sub supraveghere. Nu lăsați articolele pirotehnice în apropierea acestora și explicați-le pericolele pe care le pot produce.
- Asigurați-vă că animalele de companie sunt într-un loc sigur, luând în considerare sensibilitatea acestora la zgomotele puternice;
- Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!
SE INTERZICE folosirea articolelor pirotehnice:
- între orele 24:00-06:00, cu excepţia perioadelor autorizate;
- la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe;
- la o distanţă mai mică de 500 m de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi;
- la o distanţă mai mică de 500 m de păduri;
- pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale;
- în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre.
De asemenea, se interzice utilizarea articolelor pirotehnice de către persoanele aflate în stare de ebrietate sau de către minori.