Sărbătoarea Floriilor, din ultima duminică înainte de Paște, reprezintă Intrarea Mântuitorului în Ierusalim și deschide Săptămâna Mare
Iisus a fost vestit de toți proorocii vechiului Testament ca un Împărat, iar oamenii îl așteptau nerăbdători să vină să elibereze poporul evreu de robia romană. Însă, Mântuitorul le-a spus tuturor că împărăția Lui este din altă lume. În ziua de Florii, oamenii l-au întâmpinat pe Mântuitor cu bucurie și speranță, cu ramuri de finic, dar și cu propriile haine așternute în calea Sa, cântând „Osana, Osana, binecuvântat este cel ce vine în numele Domnului.” Mântuitorul, pentru a arăta un semn de modestie, nu a venit intrând pe un cal pur sânge, ci pe un mânz. Asta însemna că el nu venea spre o mărire lumească, ci, cu smerenie, pășea spre sfintele Sale pătimiri.
Ziua de Florii este o sărbătoarea binecuvântată pentru noi toți, mai ales că în acest an este sărbătorită de ambele biserici, ortodoxă și romano-catolică.
De Florii se sfințesc ramuri de salcie În ajunul Floriilor, pălimarul (țârcovnicul) împreună cu alți oameni aduc mai multe brațe de ramuri de salcie în biserică. Oamenii obișnuiesc să pună ramurile sfințite de salcie la ferestre și tocul ușilor pentru a proteja locuința de necazuri.
Începând cu duminica Floriilor, în bisericile din toată țara încep să se săvârșească Deniile. De acum și până în Vinerea Mare, oamenii sunt invitați să participe la slujbele speciale din biserici, unde vor putea asculta citiri sfinte care amintesc de momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim și până la Învierea Sa.
De Florii, trebuie să spunem „La mulți ani” tuturor cunoscuților și apropiaților. Într-o zi atât de specială, îi serbăm pe cei care poartă nume de flori, îi prețuim, îi purtăm în suflet și îi pomenim în sfintele biserici. În fiecare zi trebuie să le fim alături și să ne rugăm pentru sănătatea și liniștea lor. În Duminica Floriilor, printre cele mai populare nume care își serbează onomastica sunt Florin, Crina sau Viorica. Însă, și alte prenume pot primi urări de „La mulți ani” de Florii, iar printre cele mai populare sunt: Anemona; Brânduşa, Bujor; Camelia, Crizantema; Codrin, Codrina, Codruţ, Codruţa; Crăiţa, Crina, Crinu; Crizantema, Dalia, Dafina; Floarea, Flora, Florenţa; Florentin, Florentina, Florica, Florin, Florina; Garofiţa, Gențiana, Gherghina, Ghiocel; Iasmina, Iris; Hortensia, Lăcrimioara; Laur, Laurențiu, Laura, Laurian; Margareta, Mărgărit, Narcis, Narcisa; Romaniţa, Roza, Rozalia, Panseluța; Trandafira, Violeta; Viorel, Viorela, Viorica; Zambila/Zambilica.
sursa: digi24.ro