Ultima săptămână din postul Paștelui este cunoscută drept Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Zilele acestea, la biserică, sunt amintite evenimentele religioase care au avut loc și se susțin slujbele de Denii.
Această săptămână amintește de patimile lui Iisus și îi pregătește pe oameni pentru una dintre cele mai importante sărbători din calendar: Învierea. Fiecare zi din săptămână are o semnificație aparte. Luni, adică azi, în biserici se face pomenirea lui Iosif cel preafrumos și se vorbește despre smochinul care s-a uscat prin blestemul Domnului. Mâine, marți, se face pomenirea pildei celor 10 fecioare din Sfânta Evanghelie, iar miercuri este pomenită femeia păcătoasă care l-a uns cu mir pe Iisus.
Ziua de joi este dedicată celor patru evenimente importante din viața Mântuitorului: sfânta spălare a picioarelor ucenicilor, Cina cea de Taină, rugăciunea mai presus de fire (arhierească) și vânzarea Domnului. Vineri, în biserici se face pomenirea patimilor lui Iisus Hristos, iar sâmbătă se vorbește despre îngroparea și pogorârea sa la iad.
Tradiții și obiceiuri
De-a lungul timpului cu fiecare zi din Săptămâna Mare au fost asociate tradiții și obiceiuri. Astfel, lunea, creștinii încep să facă curățenie și spală haine, iar marți se ocupă de treburile casnice. Miercuri este ultima zi în care se mai pot spăla haine și tot atunci credincioșii termină cu treburile. Joi se vopsesc ouăle și se pregătește mâncarea, iar după-masa se merge la biserică, unde se citesc cele 12 evanghelii.
Vinerea mare este de multe ori aleasă zi de post negru, iar potrivit superstițiilor, în această zi nu se fac treburi casnice. Nu se spală, nu se calcă, nu se mătură și nu se coase. Sâmbăta este ziua în care gospodinele termină preparatele culinare, iar împreună cu familia se pregătesc pentru slujba de Înviere.