Măsuri dispuse la frontier, în Timiș, în minivacanța prilejuită de Sărbătorile Pascale
Urmează minivacanța prilejuită de Sfintelor Sărbători Pascale, sens în care la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara au fost luate măsuri de adaptare a misiunilor și a resurselor umane şi materiale la specificul fiecărei frontiere.
Polițiști de frontieră de la granița cu Serbia care îşi desfăşoară activitatea în cabinele de control și verifică documentele de călătorie, va fi suplimentat, aceștia urmând să folosească, dacă situația o va impune, inclusiv stații mobile de control.
De asemenea, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau de ieşire, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura fiecărui punct de frontieră, dacă situatia o va impune.
În ceea ce privește frontiera internă a României, unde controlul a fost eliminat la 1 ianuarie, odată cu intrarea în Spațiul Schengen, reamintesc faptul că toate persoanele care vor să meargă în Ungaria se vor putea deplasa fluent, fără a se mai opri în punctele de frontieră. Acest lucru este valabil pentru toate persoanele, indiferent de cetățenie și pentru toate categoriile de mijloace de transport.
Este important de reținut că persoanele care intenționează să meargă pe teritoriul altui stat trebuie să aibă asupra lor un document de călătorie valabil, respectiv pașaport sau carte de identitate. Iar cetățenii români minori și însoțitorii acestora trebuie să aibă în continuare asupra lor aceleași documente care erau necesare și înainte de integrarea în spațiul Schengen.
Conform practicii existente la nivelul mai multor state membre ale Uniunii Europene, polițiștii de frontieră români de la frontiera internă efectuează controale aleatorii și nesistematice pe nodurile de comunicație sau în diverse puncte cheie, în limita celor 30 de km de la linia de frontieră în interior, care reprezintă zona noastră de competență.
Controalele se fac în sistem integrat cu Poliția Română, Jandarmeria și colegii de Imigrării și au ca scop verificarea identității și a dreptului de ședere a persoanelor, precum și prevenirea și combaterea infracționalității transfrontaliere.
În această perioadă se va menţine permanent legătura și se va colabora cu autorităţile de frontieră din statele vecine, indiferent că vorbim despre frontiera internă sau externă.
Poliția de Frontieră le recomandă celor care tranzitează frontiera externă să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional, pentru a evita supraglomerarea doar a unora dintre acestea, iar celor care tranzitează frontiera internă, le recomandăm să circule cu prudență, în special atunci când tranzitează frontiera și să respecte indicațiile colegilor mei cu care este posibil să se întâlnească pe traseu.
La frontiera Serbia sunt 8 puncte de trecere cu specific rutier, după cum urmează:
* pe raza județului Timiș: PTF Jimbolia și PTF Moravița. Totodată PTF Valcani, PTF Foeni și PTF Lunga sunt deschise zilnic, în intervalul 08:00 – 20:00 (ora României), pentru autoturisme și mijloace de transport până la 3,5 tone.
* pe raza județului Caraș-Severin: PTF Naidăș,
* pe raza județului Mehedinți: PTF Porțile de Fier I și Porțile de Fier II.
Informaţii cu privire la situaţia traficului se pot obţine de pe aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliţiei de Frontieră Române, dar şi la linia telefonică de informare a publicului 021.9590, care funcţionează în regim permanent.