Vinerea Mare este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce. Are o importanță deosebită pentru Biserica Ortodoxă, motiv pentru care creștinii ortodocși știu care sunt datinile pe care trebuie să le urmeze neapărat.
Sunt obiceiuri care se țin an de an, de această dată sărbătoare având loc pe 18 aprilie 2025. O tradiție pe care credincioșii o păstrează cu sfințenie este postul negru. Acesta este bun pentru vindecarea bolilor de piele. Persoana care nu mănâncă nimic va fi sănătoasă până la finalul anului.
Încă de la primele ore ale dimineții se afumă casa cu tămâie, iar oamenii o înconjoară de trei ori. Se crede că dacă plouă va fi un an bun și roditor. În caz contrar, anul va fi unul secetos. Pentru a fi sănătoși, odinioară, credincioșii se scufundau în apă rece de trei ori.
Locuitorii din Moldova consideră că mersul la frizer în Vinerea Mare îi ține departe de boli și necazuri. O altă tradiție spune că este bine să alergi desculț în rouă, înainte de răsăritul soarelui.
În lăcașurile de cult se face pomenirea „Sfintelor și Mântuitoarelor și înfricoșătoarelor Patimi ale Domnului si Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos”. Credincioșii se roagă pentru a primi iertarea păcatelor și merg la spovedit.
Ce nu au voie să facă credincioșii în Vinerea Mare
În Vinerea Mare credincioșii trebuie să țină cont și de lucrurile care sunt complet interzise. În această zi de mare sărbătoare gospodinele nu au voie să spele, să calce și să coase. De asemenea, e bine să se evite activitățile care au obiecte ascuțite, cum ar fi ace sau cuțite.
Nu se sacrifică animale, acest lucru urmând să aibă loc înainte de Paște. Pentru că este o zi de odihnă se evită consumul de alcool și organizarea petrecerilor la care oamenii sunt veseli. În plus, se stă departe de orice muncă fizică sau activități gospodărești.
Printre alimentele care nu se consumă în Vinerea Marea se numără urzicile. Acestea sunt considerate a fi de post, însă nu se mănâncă în această zi pentru că fac trimitere la patimile prin care a trecut Iisus Hristos.
De asemenea, nu se folosește oțet pentru că buzele Mântuitorului au fost umezite cu acest produs. Gospodinele nu vopsesc ouă și nu fac pregătiri pentru ziua de Paște. Totodată, agricultorii nu trebuie să lucreze sau să semene nimic pe câmp pentru că nicio cultură nu va crește.