În perioada 12 – 15 mai 2025, sub coordonarea Direcției Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au pus în executare 2 mandate de percheziție domiciliară, în 2 cauze penale având ca obiect săvârșirea infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, constând ca mod de operare în procurarea de către persoane fizice neautorizate, de arme și muniții, supuse autorizării, prin intermediul unor platforme de comercializare online.
Activitățile operative întreprinse sunt componenta unui efort mai amplu, conex Planului național de acțiune pentru depistarea unor deținători ilegali de arme și pentru prevenirea producerii unor evenimente negative la regimul armelor și al munițiilor, în desfășurare în perioada aprilie – mai 2025.
În Caraș-Severin, în urma punerii în executare a mandatelor de percheziție domiciliară, a fost descoperită și indisponibilizată, în vederea continuării cercetărilor, până în prezent, o arme lungă neletală, din categoria celor supuse autorizării.
În primele 4 luni ale acestui an, Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin au desfășurat activităţi circumscrise competențelor materiale ale structurii, având drept scop creșterea gradului de siguranță a cetățeanului, prin eficientizarea activității de combatere a infracţiunilor la regimul armelor, munițiilor, braconajului cinegetic, explozivilor și substanțelor periculoase.
Acestea au fost materializate prin desfășurarea de acţiuni la nivel naţional şi regional pentru prevenirea, identificarea și sancționarea faptelor din aceste domenii.
La nivel județean, Serviciul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase a efectuat 13 acțiuni pentru prevenirea faptelor la regimul armelor și braconajului cinegetic și 22 de acțiuni de prevenire și combatere a celor pe linie de explozivi și substanțe periculoase.
De asemenea, în acest scop au fost efectuate peste 225 de controale la persoane fizice și juridice, și au fost puse în aplicare 15 mandate de percheziție domiciliară.
Astfel, la nivelul județului, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au indisponibilizat 27 de arme de foc și 294 de bucăți de cartușe de diferite calibre.
Deținerea ilegală a armelor reprezintă un risc major, cu potențial de a afecta grav ordinea publică, dar și integritatea fizică și securitatea cetățenilor.