Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Timiş, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție al Județului Timiș – Biroul de Analiză și Prevenire a Criminalității şi Biroul de Siguranţă Şcolară derulează, în această vară, o serie de întȃlniri cu copii şi tineri aflaţi în plasament, precum şi cu asistenţi maternali din județul Timiș, scopul fiind acela de a le oferi mai multe informații despre prevenţia abuzurilor şi neglijării asupra copiilor, de a creşte siguranţa minorilor aflaţi în plasament, dar şi de a reduce riscul de delicvenţă juvenilă în rȃndul copiilor şi adolescenţilor.
Astfel, pe tot parcursul vacanţei de vară, vor avea loc întȃlniri cu copiii şi tinerii aflaţi în case de tip familial şi în alte servicii rezidenţiale aflate în structura DGASPC Timiş sau a organizaţiilor private acreditate, care sunt partenere ale DGASPC Timiş.
Cu această ocazie, celor prezenţi le sunt prezentate riscurile asociate cu violenţa domestică şi abuzul, modalităţile de intervenţie în situaţii de abuz sau neglijare, precum şi consecinţele legale ale comportamentelor deviante. Copiilor aflaţi în plasament li se explică aspecte referitoare la drepturile lor fundamentale, mecanismele de protecţie disponibile şi pericolele asociate cu violenţa domestică, abuzul sexual, consumul de substanţe interzise sau cu plecările voluntare din centrele rezidenţiale. Acestora le-au fost oferite diferite materiale informative, inclusiv flyere referitoare la promovarea Numărului Unic Naţional pentru Copii 119, destinat semnalării cazurilor de abuz, exploatare, neglijare a copilului.
Pȃnă în prezent, au fost organizate patru întȃlniri cu copii şi tineri din mai multe case de tip familial din Timişoara şi din localităţi limitrofe, la acestea participȃnd, pȃnă în prezent, 50 de persoane. Vineri, 11 iulie 2025, de la ora 10.00, va fi organizată, la sediul DGASPC Timiş, o întȃlnire la care sunt invitaţi să participe, alături de reprezentanţii Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității şi a Biroului de Siguranţă Şcolară, aproximativ 40 de asistenţi maternali şi copiii aflaţi în plasament la aceştia.
Întȃlnirile vor continua, pȃnă la sfȃrşitul vacanţei, urmȃnd ca echipa formată din reprezentanţi ai celor trei instituţii partenere să se deplaseze şi în alte localităţi din judeţ.


