Duminică, 27 iulie, Asociația My Banat alături de Asociația Biserici Înlemnite vă invită să ne întoarcem la Povergina lângă Bisericuța de lemn„ Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” ce revine la viață alături de membrii comunității locale.
Vă invităm să ne bucurăm de patrimoniul cultural al zonei exprimat în bucătăria satului și vă punem pe masă tot ce are vara mai apetisant: ciorbă de fasole verde, salată de vinete, porumb fiert, brânzeturi de la producătorii locali, papricaș de cartofi noi, pâine în țăst, miere și, bineînțeles, prăjiturile Letiției din Bichigi.
Vom avea parte de vizite ghidate în Biserica de lemn, întâlniri cu localnicii și timp de leneveală în iarba proaspăt cosită.Participarea la eveniment este gratuită și se face pe bază de înscriere.
În săptămâna 21–27 iulie 2025, la Povergina are loc cel de-al patrulea atelier interdisciplinar din cadrul proiectului de cercetare și conservare a bisericii de lemn „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” intitulat „Școala de conservare a patrimoniului cultural din lemn – Povergina 2025”
În această săptămână se lucrează la montarea turnului-clopotniță exterior al bisericii, au loc ateliere de confecționare a șindrilei din stejar cu horj, se consolidează tencuiala de pământ a bisericii și se vor experimenta tehnici tradiționale de realizare a împrejmuirilor locale din țambre de salcâm crăpate manual.
Acest atelier-școală se adresează în primul rând studenților, în special celor de la arhitectură, invitați să înțeleagă mai bine valorile patrimoniul cultural din lemn precum și problemele din domeniu. Sunt invitați specialiști consacrați din domenii conexe patrimoniului din lemn din țară, precum și colegi arhitecți din străinătate.
Proiectulestefinanțat deOrdinulArhitecților din România, Sesiunea de finanțare din timbrul de arhitectură, toamnă 2024 și The King’s Foundation.
Parteneri: Arhiepiscopia Timişoarei, Mitropolia Banatului, Primăria Făget, Institutul Național al Patrimoniului, Facultatea de Arhitectură și Urbanism (FAUT – facultatea de arhitectură și urbanism timișoara) din cadrul Universității Politehnica Timișoara (U.P.T.), TVR Timisoara, Radio Trinitas, akademie der bildenden künste in wien (Academia Artelor Frumoase – Viena), INSTITUTE FOR THE PROTECTION OF CULTURAL MONUMENTS OF SERBIA
Programul evenimentului
Sărbători culinare la Povergina
Duminică, 27 iulie 2025
Locație: Biserica de lemn din Povergina
Program:
11,00 – Întâlnire la Biserica de lemn și vizită ghidată. Prezentare proiect
11,30 – 13,00 – Brunch și întâlniri cu membrii comunității locale
Meniu:
Pâine coaptă în țăst
Platou cu brânză de oi
Platou cu brânză de vaci
Salată de vinete
Ouă de casă fierte
Slăină
Pâine cu untură și boia
Platou cu legume de sezon – roșii, ardei, ceapă
Porumb fiert
Feluri principale:
Ciorbă de fasole verde cu smântână de la producători locali
Papricaș cu cartofi și carne de porc
Desert:
Plăcintă cu brânză
Plăcintă cu măr
Plăcintă cu foi de miere
Foi de napolitană cu caramel
Miere de albine de la producători locali
Băuturi:
Lapte rece din cârceag
Ceai rece de mentă
*În caz de ploaie, activitățile se vor muta într-un spațiu protejat.
Biserica de lemn din Povergina datează din 1783, iar istoria ridicării ei spune că un localnic pe nume Ion Medescu, găsind o comoară, a hotărât drept mulțumire să ridice o biserică de lemn în cimitirul satului. Distrusă de un incendiu în martie 2015, Biserica din Povergina are hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril” și este, în prezent, monument istoric național.