Aflată pentru prima dată în Timișoara, pe scena evenimentului „Timișoara 2023 la nesfârșit”, Katie Melua va fi acompaniată în cadrul concertului de vineri, 8 decembrie 2023, din Piața Unirii, de Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara, condus de dirijoarea Maria Gyuris și format din 50 de eleve ale liceului.
Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu” Timișoara a luat naștere cu 56 de ani în urmă, avându-i ca dirijori pe profesorii Livia Balla, urmată de Marius Tănăsescu. Din 1988, la pupitrul acestei prestigioase formații corale se află profesoara Maria Gyuris, care o conduce spre un repertoriu vast, cuprinzând piese din literatura muzicală universală și românească, într-un spațiu stilistic din secolul V, până în contemporaneitate. Membră, din 1991, a Asociației Naționale Corale din România, formația a câștigat importante distincții, premii naționale și internaționale: Golden Diploma Rimini International Choral Competiton (Italia 2019); Medalia de Aur la Festivalul-concurs Istra-musica (Croația, 2017); Premiul I în cadrul Olimpiadei Naționale Corale de la Târgoviște (2017); Premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei piese moderne la Olimpiada Națională Corală (Oradea, 2015); Distincția Très bien la Concursul și Festivalul Coral de la Montreux (Elveția, 2008); Medalia de Aur în cadrul Festivalului-Concurs Internațional de la Celje, Slovenia (1995); Premiul I la Concursul național coral de la București (2001); Premiul I și Premiul special pentru promovarea muzicii românești la Concursul național coral de la Târgu-Mureș (1999). Corul a primit Diploma Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pentru promovarea muzicii corale românești.
Despre dirijoarea Maria Gyuris
Maria Gyuris a absolvit Liceul de Muzică Ion Vidu din Timişoara în 1979, urmând apoi cursurile Universității Naționale de Muzică București (Conservatorului Ciprian Porumbescu). Din 1988, este dirijorul ansamblurilor corale ale Liceului de Artă Ion Vidu, unde predă și teoria muzicii. Activează în cadrul Asociaţiei Naţionale Corale din România şi este laureată a mai multor premii, între care Premiul special pentru promovarea muzicii româneşti, din partea Fundaţiei Culturale Sound. Ca o consecinţă firească a profesionalismului și a activității remarcabile a Mariei Gyuris, se situează numeroasele solicitări de colaborare din partea Filarmonicii Banatul şi a Operei Naţionale din Timişoara, turneele efectuate în Germania, Franţa, Ungaria, Slovenia, Elveţia etc., înregistrările, precum şi concertele corale anuale, care au devenit o tradiţie în viaţa muzicală timişoreană.
Închiderea simbolică a anului cultural „Timișoara 2023”, cu peste 85 de evenimente culturale
Joi, 7 decembrie 2023, ia startul la Timișoara evenimentul care marchează închiderea simbolică a Programului Cultural Național „Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii”. Timp de 4 zile, de joi, 7 decembrie și până duminică, 10 decembrie, cinci dintre locurile emblematice ale Timișoarei: Piața Unirii, Cinema Timiș, Cinema Victoria, Palatul Culturii și MX Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi” vor fi animate de concerte în premieră pe scena Timișoarei susținute de Katie Melua, Róisín Murphy, Jessie J, Klangphonics, José González sau de artiști români precum Delia și EMAA, dar și de o serie de evenimente unice finanțate de Municipiul Timișoara și produse și organizate de Centrul de Proiecte. Programul celor peste 85 de evenimente: spectacole de teatru, concerte, ateliere, expoziții, performance-uri etc poate fi consultat pe site-ul continua.timisoara2023.eu.
Evenimentul „Timișoara 2023 la nesfârșit” este finanțat de Municipiul Timișoara și organizat de Centrul de Proiecte. Programul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii se află sub Înaltul Patronaj al Președintelui României.