În acest an, campania de săpături arheologice sistematice la mănăstirea medievală de la Igriș, com. Sânpetru Mare, jud. Timiș, se desfășoară până pe 26 iulie.
Organizat de Muzeul Național al Banatului, proiectul este coordonat de dr. Daniela Tănase, responsabil științific, Zsuzsanna Kopeczny, arheolog medievist, și Ștefan Popa, biolog.
Campania prezintă o parte din măreția fostei mănăstiri cisterciene Egres. Situat pe raza comunei Sânpetru Mare, situl arheologic este unul dintre cele mai importante din epoca medievală și la nivel național. Mănăstirea de la Igriș a fost reprezentativă pentru Regatul Maghiar medieval, aici fiind înhumați regele Andrei al II-lea (1205-1235) și soția sa, Yolanda de Courtenay, conform surselor documentare.
Poveștile Banatului sunt departe de a fi cunoscute în totalitate, mai ales când ne referim la zona de câmpie și la epoca medievală. În 2013, printr-un parteneriat între Muzeul Național al Banatului și Universitatea Catolica Peter Pazmany din Budapesta, a început cercetarea la abația cisterciană de la Igriș, iar din 2016 au fost deschise mai multe șantiere arheologice.