Școala de Arte este compartiment din cadrul Centrului de Cultură și Artă al Județului Timiș, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Timiș.
Banat Media a stat de vorbă cu Georgiana Necșa, directorul compartimentului, despre sesiunea de înscrieri, care este în toi în această perioadă.
De ce e important să ne ”cultivăm” talentul?
Cu toții am fost înzestrați de Creator cu anumite abilități diferite, calități native pe care noi le comprimăm în noțiunea de talent. Consider ca este foarte important ca aceste calități să fie descoperite din timp și cultivate, pentru că vocația fiecăruia dintre noi depinde de acest lucru. Cred că dacă fiecare suflet și-ar urma acea voce interioară, ar descoperi că pot fi fericiți făcând ceea ce ii reprezintă și mai mult de atât, ar putea dărui și celorlalți din preaplinul lor de bucurie și creație.
Cate specializări are Școala de Arte și câti profesori îi indrumă pe cursanti?
Scoala de Arte din Timisoara are în prezent 19 specializări, coordonate de 24 de profesori dedicați.
Cum se deruleaza cursurile? Ce trebuie sa stie viitorii cursanți?
În funcție de specializarea aleasă, sunt stabilite cursurile. Cele cu predare individuală au un orar stabilit intre profesori-cursanți, iar cele cu predare colectivă au un orar prestabilit, cu precădere in intervalul orar 16-20.
Este vreo limită de vârstă?
Fiecare curs are particularitățile proprii, limite de vârstă diferite. Toate aceste detalii le puteți afla de pe site-ul nostru oficial, https://cecart.ro/scoala-de-arte/specializari/. Dar ceea ce vă pot spune ușor este ca avem cursanți începând de la vârsta de 4 ani și peste 60 de ani.
Pe lângă voce, ce alte calități trebuie să aibă un tânăr care visează să devină solist, de exemplu?
Pe lângă calitățile native pe care e firesc să le aibă, în ceea ce privește aptitudinile muzicale, este binevenită acea sete de cunoaștere, alături de răbdare și perseverență.
Diplomele sunt recunoscute pe piața muncii?
După fiecare curs absolvit, Școala de Arte Timișoara acordă o diplomă de absolvire care este recunoscută pe piața muncii.
Ce planuri are Școala Populară de Arte, pe termen mai lung? E vreo specializare care lipsește în prezent din oferta școlii și pe care ați vrea să o introduceți?
Solicitările de înscriere pentru Școala de Arte sunt în expansiune și ne străduim să putem acoperi necesarul pentru formatori și tot ce înseamnă procesul educational pentru noi, în specializările prezente în momentul de față. Deasemenea organizăm în fiecare an evenimente de amploare care sa motiveze și sa pună în valoare generația de artisti care se șlefuiește în Școala noastră. Pe viitor ne gândim și la înființarea unor secții noi, dacă spațiul și orarul ne va permite acest lucru.
Înscrierile sunt deschise până în 20 septembrie și la sediul instituției (Timișoara, str. E. Ungureanu nr. 1, biroul 21, în următorul interval orar: luni-joi între orele 8:00-16:00, vineri între orele 8:00-14:00), sau online, pe adresa de email scoaladearte@cecart.ro.