În dimineața zilei de 28 iulie 1919, Timișoara a respirat pentru prima dată în noua sa istorie românească. A fost ziua în care o idee a devenit fapt, o promisiune s-a transformat în teritoriu, iar administrația românească s-a instalat oficial în Banat.
Reprezentanții Muzeului Național al Banatului fac o retrospectivă a vremii.
“Prima imagine nu e surprinsă atunci, dar evocă atmosfera: Piața Unirii plină de oameni și speranțe, cu ofițeri călare, steaguri tricolore și Biserica Romano-Catolică privind solemn spre viitor.
În fruntea evenimentelor, dr. Aurel Cosma (foto 2), prefectul județului Timiș-Torontal, alături de generalul De Tournadre și dr. G. Crăciun, a pășit în Primăria din Piața Libertății. Cu demnitate, cu luciditate. L-a informat pe primarul Geml Jószef despre preluarea conducerii administrative și l-a chemat să continue activitatea – în numele unei țări care își deschidea un nou capitol.
În aceeași zi, Aurel Cosma îi scrie lui Iuliu Maniu, președintele Consiliului Dirigent:
„Am luat în stăpânire Imperiul Românesc asupra județului Timiș și a orașului Timișoara.”
Un imperiu al voinței, al asumării, al unei identități regăsite.
Pe 25 februarie 2016, această dată a fost recunoscută oficial drept Ziua Județului Timiș, prin hotărârea Consiliului Județean. O zi de asumare, continuitate și construcție. O comunitate care își poartă istoria cu verticalitate și își afirmă prezentul prin solidaritate”, scriu, într-o postare pe Facebook, reprezentanții Muzeului Național al Banatului.
Nota bene:
Imaginile prezentate au rol ilustrativ. Nu sunt contemporane evenimentelor din 28 iulie 1919, ci completează vizual povestea unui moment esențial din istoria Banatului.
Sursa foto: Muzeul Național al Banatului