În cursul lunii noiembrie, inspectorii de muncă din cadrul ITM TIMIȘ, coordonat de doamna inspector șef Ileana Mogoșanu, au desfășurat o serie de acțiuni de control la nivelul județului cu scopul de a verifica respectarea legislației muncii și de a asigura condiții de muncă sănătoase și sigure pentru toți lucrătorii. S-au desfășurat 2 campanii naționale precum și alte campanii inițiate de către ITM TIMIȘ.
În cadrul campaniei naționale privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, au fost efectuate 76 controale și au fost aplicate 18 sancțiuni, dintre care 14 avertismente și 4 amenzi în valoare de 16.500 lei.
Pentru neregulile depistate în cadrul campaniei naționale de verificare a angajatorilor care desfășoară activități în domeniul transportului rutier, au fost aplicate 14 sancțiuni, dintre care 2 amenzi în valoare de 6.000 lei acordate în rândul celor 65 de agenți economici verificați.
În cadrul campaniei inițiate la nivel județean de către ITM TIMIȘ, ponderea mare a amenzilor aplicate în cursul lunii noiembrie s-a regăsit în rândul angajatorilor care desfășoară activități în domeniul de curierat și livrare la domiciliu. Pentru cele 20 de persoane depistate la muncă fără forme legale de angajare s-au aplicat amenzi în valoare de 200.000 lei, iar alte amenzi în valoare de 30.000 lei au fost acordate pentru nerespectarea repausului săpămânal, inexistența evidenței timpului de muncă cu ora de începere a activității și ora de sfârșit a activității.
Pentru neregulile depistate în cadrul campaniei inițiață de ITM TIMIȘ în rândul angajatorilor care desfășoară activitate în domeniul construcțiilor, au fost aplicate 5 amenzi în valoare de 120.000 lei pentru cele 6 persoane depistate prestând activitate fără forme legale de angajare,”la negru”.
De asemenea, au fost acordate sancțiuni în valoare de 121.200 lei pentru abaterile depistate în alte sectoare de activitate față de cele sus-menționate referitoare la nerespectarea prevederilor legislative din domeniul relațiilor de muncă și a securității și sănătății în muncă.
Doamna inspector șef Ileana Mogoșanu atrage atenția atât angajatorilor cât și lucrătorilor asupra riscurilor care derivă din prestarea activității ”la negru”, respectiv:
lucrătorii nu beneficiază de vechime în muncă, concediu de odihnă, concediu medical, indemnizație de șomaj, indemnizație pentru creșterea copilului, deduceri personale;
nu sunt asigurați la sistemul public de sănătate.