Stațiunile montane, pârtiile de schi și traseele acoperite de zăpadă reprezintă o alternativă plăcută pentru petrecerea timpului liber.
Salvamontiștii din județul Hunedoara subliniază importanța acordării atenției la efortul pe care îl putem depune, mai ales atunci când ne aventurăm în munți după săptămâni întregi petrecute la birou, informează Radio România Timișoara.
“Activitatea de birou își pune amprenta, deoarece a aborda direct un traseu de patru sau cinci ore dus, apoi la fel întors, îți pune organismul la încercare și, adesea, poate duce la epuizare. Așadar, un pic de mișcare zilnică nu strică, astfel încât să poți face tranziția de la birou la activitatea susținută de munte fără a suprasolicita corpul”, explică Ovidiu Bodean, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Hunedoara.
Pentru a preveni incidentele, salvamontiștii oferă câteva sfaturi practice, începând cu autoevaluarea stării fizice și încheind cu recomandarea de a trece prin punctele Salvamont înainte de a porni pe traseu, comunicând direcția dorită.
„Este important să discuți cu cei de la Salvamont. Când ajungi acolo, ei te evaluează, observă modul în care ești îmbrăcat și încălțat și își dau seama exact cu cine interacționează. Apoi, poți să întrebi despre traseu, să le spui că dorești să parcurgi o anumită rută și să revii. Cea mai importantă informație pe care o primești de la Salvamont este că ei știu că ai plecat pe un anumit traseu și, dacă nu te întorci la timp, știu exact unde ai fost. Acest lucru este esențial în condițiile în care semnalul la telefon poate să lipsească în zonele montane”, adaugă Ovidiu Bodean.
Șeful Salvamont Hunedoara subliniază că, în această perioadă a anului, punctele permanente Salvamont sunt deschise în toate zonele turistice ale județului Hunedoara.