Unul din opt cazuri de cancer diagnosticate la nivel mondial este reprezentat de cancerul de colon. În România, statisticile sunt îngrijorătoare: peste 12.000 de pacienți sunt diagnosticați, anual, cu această afecțiune.Este a doua cauză de mortalitate prin bolioncologice în țara noastră, deși acest cancer poate fi prevenit șitratat cu succes, dacă este descoperit la timp.
Depistarea precoce face diferența între viață și moarte. Atuncicând boala este identificată într-un stadiu incipient, șansele de supraviețuire ajung la aproape 85%. Din păcate, mai mult de jumătate dintre pacienți ajung la medic în faze avansate ale bolii, când opțiunile terapeutice sunt limitate. Investigația se poate face fie în scop de screening, fie de diagnostic.
„Pacienții care au peste 45 de ani, cu sau fărăsimptomatologie digestivă, respectiv 40 de ani, care au în familieo rudă de gradul 1 deja diagnosticată cu un cancer colorectal, au indicație de colonoscopie. Cei care prezintă tulburări de tranzit, constipație, balonări, tulburări abdominale, un scaun cu sângesau un scaun negru au indicație de colonoscopie. Cei care prezintă un sindrom anemic, anemie feriprivă, trebuie să își facă o asemenea investigație”, spune dr. Diana Nicoleta Popițiu – medic primar gastroenterolog Spitalul de Boli Infecțioase șiPneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Investigația, care se realizează în cadrul AmbulatoriuluiSpitalului de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș, este gratuită, fiind decontată prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în baza biletului de trimitere de la mediculde familie sau de la medicul specialist.
Examinarea este realizată de o echipă multidisciplinară care include, pe lângă medicul gastroenterolog, și un medic ATI, responsabil cu monitorizarea și siguranța pacientului pe durataprocedurii.
„Cu un tub flexibil, care are aproximativ 2 metri, prevăzut cu o cameră în capăt, se pătrunde prin orificiul anal la nivelulcolonului, se străbate întreg traiectul colonului, până în ultima porțiune. În timp real se transmit imagini pe un monitor, imaginice sunt apoi interpretate. Dacă se decelează polipi, aceștia sunt rezecați cu ajutorul unui electrocauter. Dacă este observată o tumoră sau modificări la nivelul colonului, se preiau mai multefragmente de biopsie, care apoi sunt trimise la laboratorul de anatomie patologică al spitalului pentru stabilirea unui diagnostic de certitudine.
Pacienților care sunt diagnosticați cu cancer colorectal li se face o stadializare a bolii, iar apoi sunt îndrumați spre investigații de tip imagistic, computer tomograf sau RMN, tot în cadrul unitățiisanitare”, spune dr. Diana Nicoleta Popițiu – medic primargastroenterolog Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.
Pregătirea pacientului pentru colonoscopie:
Cu 3 zile înainte de investigație:
-Evitați alimentele bogate in fibre – semințe, legume crude, fructecu coaja, cereale integrale
-Nu consumați alimente colorate intens (sfecla, fructe de pădure, alimente cu coloranți)
-Alegeți mâncăruri ușoare: supe limpezi, carne fiarta sau la grătar, pâine alba, paste simple, orez.
Cu 24 de ore înainte:
-Dieta lichida clara: apa, ceai slab, cafea fără lapte, sucuri limpezifără pulpa, supa strecurata.
-Evitați lichidele roșii sau violet (pot fi confundate cu sânge in timpul examinării)
-Nu mai consumați alimente solide.
Pregătirea intestinului
Trebuie consumata o soluție speciala de pregătire intestinala(laxativ) conform instrucțiunilor primite, intr-o singura doza sau in doua etape, in seara de dinainte si in dimineața investigației.
In ziua colonoscopiei
-Nu mâncați si nu beți nimic cu 4-6 ore înainte de procedura.
-Daca urmați tratamente cronice (hipertensiune, diabet, anticoagulante), informați medicul in prealabil