Spitalul Județean de Urgență „Pius Brînzeu”, Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” și Asociația pentru ATI „Aurel Mogoșeanu” ̶ toate trei din Timișoara ̶ continuă colaborarea pentru programul „cinemavindek”, care constă în proiecții de fime artistice vechi. Periodicitatea ̶ de două ori pe lună. Coordonator este publicistul Doru Botoiu, din a cărui arhivă provin toate filmele care sunt proiectate în cadrul acestor manifestări.
Filmul din 1960 „La ciociara” (Femeia din Ciociaria, în traducere liberă), regizat de Vittorio De Sica, este ecranizare a romanului cu același nume de Alberto Moravia. Titlul internațional al peliculei este „Two Women” (Două femei). În rolurile principale: Sophia Loren, Jean-Paul Belmondo, Eleonora Brown. În 1962, prestația din acest film i-a adus Sophiei Loren Oscarul pentru cea mai bună actriță în rol principal. A fost primul astfel de premiu acordat unei actrițe dintr-un film într-o limbă străină.
„La ciociara” este una dintre cele mai răvășitoare producții ale cinematografiei italiene postbelice.Transcende limitele timpului și spațiului, pentru a vorbi despre pierdere, maternitate și traumele războiului. Povestea are loc în Italia anilor 1943–1944, în timpul ocupației naziste. Cesira (Sophia Loren), o văduvă tânără și frumoasă, fuge din Roma împreună cu fiica ei de 13 ani, Rosetta (Eleonora Brown), în speranța de a scăpa de bombardamente și violențe. Refugiate într-un sat din regiunea Ciociaria, ele sunt martore la prăbușirea morală și fizică a Italiei în timpul războiului. Relația caldă și protectoare dintre mamă și fiică este pusă la încercare în mod brutal, culminând cu o scenă devastatoare – violarea celor două de către soldați marocani în mănăstirea în carecredeau că sunt în siguranță.
Filmul este o meditație dureroasă asupra războiului, văzut nu prin prisma strategiilor militare sau a eroismului, ci prin ochii celor mai vulnerabili: femeile și copiii. Titlul „La ciociara” nu face doar referire la originea femeii, ci devine simbolul unei umanități strivite între forțele oarbe ale istoriei.
Invitatul ediției ̶ Bata Marianov, artist plastic și scriitor.
Sunteți așteptați marți, 20 mai 2025, la ora 18, în Amfiteatrul B din Spitalul Județean.
Filmul „La ciociara” este subtitrat în românește și durează 100 de minute.