Conferința „35 ani de libertate sau 35 de ani de dezamăgire? Revoluția din 1989 și ce ar fi putut să fie” deschide seria de evenimente din săptămâna Revoluției de la Timișoara. Conferința are loc duminică, 15 decembrie, de la ora 16:00, la Cinema Timiș. Accesul este gratuit, dar e nevoie de înscriere pe https://short-link.me/M-ce.
Vor participa:
Oliver Jens Schmitt, istoric, fost președinte și actual membru al Secției de Istorie a Academiei Austriece de Științe de la Viena. Este un fin cunoscător al istoriei și realităților românești și un excelent vorbitor al limbii române. În ultimele săptămâni a reintrat în atenția publicului din România explicând și analizând din perspectivă istorică premisele care au dus la rezultatele alegerilor prezidențiale din 2024 și ascensiunea extremei drepte în România.
Elena Calistru, președinte și cofondator al Asociației FunkyCitizens. ONG-istă cu vechime de peste 10 ani, este un model de implicare civică și o apărătoare ferventă a valorilor democratice.
Alin Gavreliuc, profesor de psihologie socială și psihologie interculturală la Universitatea de Vest din Timișoara. Este autorul mai multor cărți de psihologie socială și interculturală, precum și a peste 50 de articole în reviste și volume de specialitate din țară și străinătate.
Dezbaterea va fi moderată de Anca Suciu, jurnalistă, realizatoarea emisiunii „Studio Politic” la Digi24, unde pune politicienii față în față cu efectele pe care le au acțiunile lor.
„Este datoria noastră să ne amintim și să nu mai permitem ca vremurile de dinainte de ’89 să se întoarcă. Timișoara noastră, veșnic curajoasă și iubitoare de libertate e un model pe care trebuie să ne încăpățânam să-l apărăm pe mai departe și să-l exportăm oriunde e nevoie de el”, spune primarul Dominic Fritz.
După conferință, timișorenii sunt invitați la Recviem IN MEMORIAM, dedicat victimelor comunismului, la Filarmonica Banatul, duminică, 15 decembrie 2024, de la ora 19:00,
Evenimentul îmbină teatrul și muzica simfonică într-un concept aparte ce presupune recitarea a șapte monologuri scrise special cu această ocazie de Mona Donici, în direcția de scenă a regizorului Levente Kocsárdi, urmate de interpretarea lucrării vocal-simfonice. Pe scena Sălii Capitol vor urca artiștii Orchestrei simfonice „Remus Georgescu” și Corului „Ion Românu” ale Filarmonicii Banatul Timișoara, sub conducerea dirijorului Vincent Kozlovski.
Conceptul, ce a presupus crearea unei lucrări alcătuite din șapte părți, scrise de compozitori din tot atâtea state foste membre ale blocului comunist unde au avut loc revoluții, îi aparține maestrului GABRIEL BEBEȘELEA. Biletele se pot cumpăra pe https://short-link.me/M-ck.
Programul ”35 de ani de libertate” este centralizat pe site-ul https://35libertate.primariatm.ro/. Aici cei interesați pot afla detalii despre expozițiile, conferințele, piesele de teatru, concertele, tururile ghidate, filmele sau dezbaterile care au loc în Timișoara în această perioadă. Site-ul este actualizat periodic, în funcție de programarea următoarelor evenimente.