Cu cât se apropie noaptea de Revelion, avertismentele polițiștilor se înmulțesc, pentru că riscul de accidentare din cauza utilizării materialelor pirotehnice (artificii, petarde) este foarte mare.
„La sfârșitul lunii trecute, polițiștii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase Caraș-Severin s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că angajatul unei societăți comerciale autorizate să comercializeze articole pirotehnice ar fi vândut unui minor, articole pirotehnice din categoria P1. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunilor de „nerespectarea materiilor explozive” și „comercializarea articolelor pirotehnice din categoria 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani” și continuă cercetările”, susțin oamenii legii.
Totodată, polițiștii atrag atenția că cei care lansează artificii spectaculoase trebuie să aibă autorizație de la poliție și de la ITM.
„Cei care încalcă legea și efectuează orice operațiuni cu articole pirotehnice, fără a avea acest drept, vând articole pirotehnice minorilor ori comercializează către publicul larg articole pirotehnice destinate a fi utilizate de pirotehnicieni riscă o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, conform prevederilor Legii nr. 126 din 1995, republicată, privind regimul materiilor explozive”, spun polițiștii.
În această perioadă, ca în fiecare an, polițiștii din Caraș-Severin desfășoară activități în cadrul acțiunii naționale „Foc de Artificii”, pentru prevenirea oricăror evenimente negative generate de nerespectarea legislației privind obiectele pirotehnice. Până în prezent, în cadrul planului au fost efectuate 10 acțiuni și controale în județ, în urma cărora au înregistrate 2 dosare penale, în care sunt cercetate 3 persoane. În urma acestor activități au fost constatate 4 infracțiuni, aplicate 6 sancțiuni contravenționale și ridicate 200 de bucăți de articole pirotehnice interzise la deținere.
Pentru a nu fi implicați în evenimente negative, poliția recomandă:
- Să cumpărați articole pirotehnice doar de la persoane fizice/juridice autorizate!
- La achiziționarea de articole pirotehnice să verificați eticheta. Acestea să fie inscripționate în limba română!
- Să sesizați poliția când constatați că sunt vândute ilegal articole pirotehnice!
Vă readucem în atenție câteva aspecte legate de obiectele cu conținut pirotehnic:
Folosirea articolelor pirotehnice SE INTERZICE în următoarele situaţii:
a) între orele 24:00 şi 6:00, cu excepţia perioadelor autorizate, precum şi a evenimentelor de interes local, naţional sau internaţional, în baza aprobării autorităţilor locale;
b) la o distanţă mai mică de 50 m de construcţiile de locuinţe cu până la 4 niveluri şi la mai puţin de 100 m faţă de cele cu peste 4 niveluri;
c) la o distanţă mai mică de 500 m de instalaţiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare şi livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalaţiile de gaze;
d) la o distanţă mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice şi petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;
e) în locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanşe sau căderi de pietre;
f) pe drumurile publice deschise circulaţiei rutiere, pe aleile pietonale şi în spaţii deschise cu aglomerări de persoane;
g) la o distanţă mai mică de 500 m de păduri.
Constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:
a) orice operaţiuni cu articole pirotehnice efectuate fără drept;
b) comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 şi P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani;
c) comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate a fi utilizate de către pirotehnicieni.
Sancţiunile contravenţionale cu amendă pot fi aplicate şi persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime şi maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.
Pentru tulburarea liniștii și ordinii publice prin folosirea necorespunzătoare scopului declarat a articolelor pirotehnice din categoria P1 și nu numai, se vor aplica sancțiunile contravenționale prevăzute în Legea nr. 61 din 1991 republicată.
Ce tipuri de artificii putem folosi
În cazul articolelor pirotehnice de divertisment, persoanele care au împlinit vârsta de 16 ani pot deține și utiliza articole pirotehnice din categoriile 1 și P1. Din aceste categorii fac parte:
- focuri bengale;
- beţişoare bengale;
- pocnitori de Crăciun;
- pocnitori pentru petreceri;
- scântei;
- pocnitori cu confeti;
- bobiţe explozive.
Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 către persoane care nu au împlinit vârsta de 18 ani constituie o infracțiune.