Oamenii au iubit întotdeauna ce este frumos, iar moda s-a născut tocmai din dorința de a căuta esteticul. 𝐀𝐬𝐭𝐚̆𝐳𝐢, 𝟐𝟏 𝐚𝐮𝐠𝐮𝐬𝐭, 𝐞𝐬𝐭𝐞 𝐙𝐢𝐮𝐚 𝐈𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐚̆ 𝐚 𝐌𝐨𝐝𝐞𝐢. Jos pălăria!
Încă din secolele trecute, pălăria a fost considerată un accesoriu extrem de elegant, care denotă clasă și distincție. Ei bine, Timișoara a avut una dintre cele mai renumite firme de pălării din țară (și nu numai) – Paltim.
În octombrie 1899 încep lucrările de construcție a fabricii de pălării de pe malul drept al Begăi (splaiul Nicolae Titulescu). StartUp generos. „Comuna orășenească a încheiat un contract cu Philipp Lustein și Wilhelm Keller, conform căruia orașul cedează gratuit, în vederea construirii unei fabrici de pălării și cloșuri, un teren de două jugăre cadastrale, 1097 stânjeni pătrați, în apropierea parcului Scudier, de asemenea scutește întreprinderea timp de 10 ani de la plata taxelor și în acest timp se acordă o subvenție anuală de 3000 de coroane. Societatea pe acțiuni a fost fondată cu un capital de un milion de coroane, iar direcțiunea a fost aleasă sub președenția cavalerului Eduard de Vest. Fabrica produce fetru și pălării de lână, pălării din păr de iepure și pălării din velur. Capacitatea zilnică este de 150 duzini de pălării de lână, 60 duzini de cloșuri din păr de iepure și 20 de duzini de pălării din același material.” (Josef Geml – „Vechea Timișoară”)
Era singura fabrică din monarhie, apoi singura din România. Numărul inițial al lucrătorilor era de 500-550, din care 70% erau femei.
Decenii de-a rândul, pălăriile de la Timișoara, fie ele de damă sau bărbătești, din pâslă sau din materiale ușoare, din paie, străbat continentele.
Stăpânii se schimbă, dar fabrica prosperă. Naționalizarea din 1948 a însemnat o schimbare. Reutilarea fabricii se face prin anii ’60 și producția crește de cinci ori. Pălăriile din Timișoara sunt expuse în expoziții din toată lumea: New York, Tokyo, Bagdad, Buenos Aires, Beijing, Paris etc.
Foarte multe dintre produsele fabricate erau exportate, iar faima lor era pe măsura calității produselor. Un întreg careu, organizat pe patru străzi, ocupa până nu demult Paltim-ul, denumirea fabricii după 1990. Chiar la șosea, funcționa un magazin de prezentare în vitrina căruia erau așezate cochet pălăriile pe capul manechinelor.
Pentru istoria Banatului, fabrica de pălării Paltim rămâne un brand de referință care a demonstrat în timp că valoarea nu are granițe, dar și faptul că moda este trecătoare și uneori timpul chiar nu mai are răbdare.
Foto: pălării Paltim din colecția MNaB; fotografii din arhiva MNaB