Primul vehicul pe patru roți din țară, propulsat cu hidrogen, a fost realizat de Departamentul Ingineria Materialelor și a Fabricației din cadrul Universității Politehnica Timișoara (UPT). Ideea realizării mașinuței alimentate cu hidrogen s-a născut ca urmare a derulării proiectului Romanian Network for New Energy Solutions (RONNES).
Colectivul Departamentului Ingineria Materialelor și a Fabricației a lansat, cu ocazia Nopții Cercetătorilor, o bicicletă cu hidrogen. Atunci membri echipei, împreună cu profesorul Corneliu Crăciunescu, au promis că următorul obiectiv va fi realizarea unui vehicul pe patru roți propulsat tot pe bază de hidrogen. Și iată că s-au ținut de cuvânt. Noul proiect, cel cu mașinuța cu hidrogen, promite să continue afirmarea rolului UPT de promovare a unor soluții tehnice de interes pentru comunitate. De asemenea, este de remarcat în special interesul tinerilor pentru aceste soluții. Tineri de la mai multe licee din Timișoara au fost angrenați în activitatea de dezvoltare a soluțiilor de acționare pe bază de hidrogen, cu ocazia unor vizite de practică în atelierele departamentului.
Elevii, interesați de proiect
Mașinuța nu este încă finalizată complet, dar funcționează. Studenții implicați în construirea ei au făcut și o demonstrație, iar acum trebuie să realizeze caroseria și să pună la punct sistemul de frânare. Pentru construcția mașinuței s-au folosit aceleași componente utilizate și la bicicleta cu hidrogen, la care s-au adăugat și unele elemente suplimentare specifice.
„Ideea principală a fost de a fi utilizată ca proiect demonstrativ pentru studenții Facultății de Mecanică a UPT, iar satisfacția a fost cu atât mai mare cu cât, pe lângă studenți, s-au arătat deosebit de interesați și elevii de la mai multe licee din județele Timiș și Hunedoara, care își doresc să urmeze o carieră în domeniul ingineriei. Din cunoștințele mele, acesta este primul vehicul pe patru roți care s-a realizat în România și care folosește energie pe bază de hidrogen”, a declarat prof. univ. dr. ing. Corneliu Crăciunescu, coordonatorul proiectului.
Sursă foto: upt.ro