În sezonul rece octombrie 2024 – martie 2025, efortul comun al celor 580 de angajați ai sistemului de termoficare a făcut posibilă furnizarea a peste 263.000 Gcal de energie termică, asigurând confortul a peste 45.220 de locuințe. În tot acest interval, s-au realizat 55 de intervenții pe rețeaua primară și 366 de intervenții pe rețeaua secundară, pentru menținerea continuității și siguranței în alimentarea cu căldură și apă caldă.
„Aceste cifre reflectă nu doar volumul de muncă, ci și angajamentul societății pentru un serviciu public performant. La Colterm, ne bazăm foarte mult pe experiența și dedicarea colegilor noștri pensionari, iar acest sezon rece nu a făcut excepție. Dorim să exprimăm întreaga noastră recunoștință pentru că s-au întors alături de noi, pentru a putea asigura continuitatea serviciilor. E o dovadă de loialitate și profesionalism, iar munca lor este deosebit de valoroasă și sperăm să îi avem alături și iarna viitoare”, transmite Cristian Amza, Administrator Special Colterm S.A.
La finalul sezonului, stocul de cărbune este de 4.377 tone, iar cel de gaz înmagazinat, de 30.918 MWh.
Chiar dacă sezonul de încălzire s-a încheiat, activitatea în sistemul de termoficare nu se oprește. Perioada de extrasezon este dedicată în mare parte lucrărilor de revizie și întreținere a infrastructurii. Centralele termice, punctele termice și rețelele de distribuție sunt inspectate riguros, iar acolo unde este cazul se efectuează reparații sau modernizări.
Asigurarea continuității în furnizarea apei calde presupune o bună coordonare între producție, distribuție și intervențiile de mentenanță, astfel încât utilizatorii să nu resimtă disfuncționalități.
În paralel cu reviziile curente, se desfășoară lucrări de pregătire pentru următorul sezon rece, inclusiv planificarea stocurilor necesare, raportat la consumul din sezonul încheiat.
Luna viitoare se estimează încheierea lucrărilor de modernizare la CAF 4 de la CT Centru.
Valoarea totală a investiției a depășit 6,5 milioane de lei (fără TVA), fonduri direcționate către modernizarea capacității de producție a energiei termice.
Funcționând pe bază de gaz, cazanul de 100 MW contribuie la reducerea emisiilor poluante și la scăderea dependenței de combustibili fosili mai nocivi, cum este cărbunele.
Pe termen scurt și mediu, beneficiile acestei modernizări sunt multiple:
- Creșterea capacității de producție pe gaz, cu un randament energetic superior față de vechile instalații;
- Reducerea poluării atmosferice, prin utilizarea unor tehnologii mai curate și mai eficiente;
- Dimininuarea dependenței de cărbune, în acord cu direcțiile de dezvoltare durabilă;
- Îmbunătățirea calității serviciilor, printr-o livrare mai stabilă și mai eficientă a agentului termic și a apei calde de consum.