Printr-un proces deschis la Curtea de Apel Timișoara, compania Cramele Recaș a dat în judecată Guvernul României, cerând suspendarea mai multor articole din legea privind sistemul de garanție-returnare. Returo Sistem de Garanţie-Returnare (SGR) şi Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor au calitatea de „intervenienți” în dosar.
În litigiu, producătorul având sediul în localitatea Recaș, județul Timiș, a reclamat că regulile SGR au fost modificate radical cu doar câteva săptămâni înainte ca programul să debuteze în România. Astfel, compania a reclamat că, până la data de 6 noiembrie 2023, legea prevedea că „producătorii au posibilitatea vânzării stocurilor până la data de 31 decembrie 2024”. În 7 noiembrie 2023, legea a fost modificată, fiind stabilit termen de epuizare a stocurilor data de 30 iunie 2024.
„Producătorii au milioane de unităţi în stocuri, care au fost planificate pentru vânzare pentru un anumit interval de timp, stocurile Cramelor Recaș fiind planificate pentru vânzare pentru o perioadă îndelungată de timp, producţia de vin realizată într-un an fiind planificată spre comercializare în decurs de cel puţin unu-doi ani ulterior producţiei, chiar şi 5 ani în unele cazuri”, a reclamat la proces compania producătoare de vinuri.
Compania s-a mai plâns în instanță că „este total nelegală şi abuzivă această prevedere”, atâta timp cât autoritățile responsabile nu au furnizat din timp modelul şi eticheta ce pot fi folosite pentru ambalajele SGR.
”Totodată, nu pot fi considerate ca fiind legale prevederile art. 10 din H.G. nr. 1074/2021 referitor la stocuri, atât timp cât vinul are un traseu diferit de la producţie – îmbuteliere – comercializare – vânzare efectivă faţă de cel al berii, sucurilor sau apei îmbuteliate. În acest sens, vinurile au nevoie de maturare, un proces biologic care se petrece după momentul îmbutelierii şi poate dura ani buni până la momentul de consum”, a mai arătat producătorul de vinuri în procesul de la Curtea de Apel Timișoara.
Instanța a admis în parte cererea Cramelor Recaș și a dispus suspendarea articolului care prevede că „stocurile (n.r. – fără eticheta SGR) pot fi introduse pe piaţă, respectiv comercializate, după caz, cel târziu până la data de 30 iunie 2024, dată după care introducerea acestora pe piaţa naţională, respectiv comercializarea lor este interzisă”.
Judecătorii au arătat în sentință că, până în 6 noiembrie 2023, legea prevedea data de 31 decembrie 2024 drept termen-limită de lichidare a stocurilor, iar în 7 noiembrie 2023, cu mai puțin de o lună înainte de pornirea programului, termenul a fost devansat pentru 30 iunie 2024. „Este adevărat că stabilirea unei date-limită de introducere pe piaţă a stocurilor de produse ambalate non-SGR reprezintă o chestiune de oportunitate, însă modificarea radicală, intempestivă şi nemotivată a acestei date, cu consecinţe economico-financiare nefaste asupra producătorilor şi comercianţilor vizaţi de prevederile HG 1074/2021, reprezintă, în opinia Curţii de Apel, o măsură luată cu exces de putere”, au decis judecătorii Curții de Apel Timișoara, a căror sentință a fost deja atacată cu recurs la Curtea Supremă.
Articolul integral, aici: https://www.libertatea.ro/stiri/doi-producatori-de-vin-au-dat-statul-roman-in-judecata-reclamand-haosul-total-din-sistemul-de-garantie-returnare-avem-sticle-vandute-cu-multi-ani-in-urma-pe-care-clientii-v-4868480