A fost un weekend de foc pentru pompierii din Timiș, chemați să intervină la mai multe incendii de vegetație. Vântul a făcut ca misiunea să fie si mai dificilă.
Doar duminică, în 11 februarie, pompierii au intervenit mai bine de 12 ore pentru stingerea și lichidarea incendiilor de vegetație uscată izbucnite în zona Făgetului și împrejurimile Lugojului. Suprafața totală incendiată este de aproximativ 270 hectare de vegetație uscată, miriște și litieră.
Pentru gestionarea situației de urgență generate de arderile de vegetație uscată, au fost mobilizați peste 40 pompieri militari din cadrul Stației Făget, Detașamentului Lugoj și Detașamentelor 1 și 2 Timișoara, cu o autospecială de primă intervenție și comandă, trei autospeciale de stingere, un autocamion, o cisternă de 30.000 l apă și trei autospeciale de serviciu. În sprijin au fost alertați pompierii voluntari ai comunelor Mănăștiur și Margina, precum și Ocolul Silvic Margina și Dumbrava, susțin pompierii.
Tot ieri, a avut loc un alt incendiu de vegetație uscată și litieră izbucnite în Lugoj, pe drumul Herendeștiului, pe o suprafață de aproximativ 2 hectare, în comuna Darova, pe aproximativ 20 hectare, în comuna Traian Vuia, aproximativ 20 hectare de pădure, în comuna Victor Vlad Delamarina, 40 hectare, în comuna Boldur, 6 hectare, pe Centura Lugojului, pe aproximativ 4 hectare și în satul Măguri, pe aproximativ 3 hectare. În sprijin au acționat voluntarii comunei Dumbrava..
Totodată, pompierii din cadrul Secției Deta au intervenit pentru stingerea a două incendii de vegetație uscată și stuf care s-au produs în localitățile Partoș și Ciacova, pe o suprafață totală de peste 25 hectare. În sprijin au acționat voluntarii orașului Ciacova.
Sâmbătă, pompierii militari timișeni au acționat pentru stingerea și lichidarea incendiilor de vegetație uscată izbucnite în localitățile Pietroasa Mare, Ghilad, cu sprijinul voluntarilor comunei Ghilad, Pădureni, Tormac, Buziaș și pe drumul spre Saravale, totalizând 13 hectare.
Pompierii atrag atenția că arderea vegetației uscate este strict interzisă! Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderii miriștilor, turbariilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase constituie contravenție și se sancționează cu amendă în cuantum de 2.500 de lei, dar și de la 7.300 de lei, pentru persoane fizice și de la 50.000 de lei la 100.000 de lei pentru persoane juridice, de către Garda Națională de Mediu. De asemenea, incendiile de vegetație uscată reprezintă una dintre cele mai mari amenințări pentru mediul înconjurător, dar și pentru comunitate, deoarece pot produce pagube economice semnificative, și chiar pierderi de vieți.