ITM Timiș a organizat luni, 28 aprilie, la sediul instituției din comuna Giroc, str. Calea Timișoarei nr. 72, o întâlnire cu angajatorii, reprezentanți ai ITM Caraș-Severin și ai Universității Politehnica din Timișoara, pentru a marca „Ziua internaţională a securităţii și sănătăţii în muncă”. Aceasta este organizată în fiecare an, în data de 28 aprilie de către Organizaţia Internaţională a Muncii pentru a aduce în prim-planul opiniei publice importanța deosebită a acțivității de prevenire a accidentelor si bolilor profesionale.
Acest eveniment, la care au participat peste 150 de persoane, reprezintă, în fapt, o campanie de sensibilizare pentru a focaliza atenția internațională asupra tendințelor din domeniul securității și sănătății în muncă, precum şi cu privire la dimensiunea la nivel global a leziunilor, bolilor și deceselor legate de muncă.
În aceeași zi de 28 aprilie, mișcarea sindicală din toată lumea comemorează „Ziua internațională a lucrătorilor decedaţi și răniți”. Pentru a onora memoria victimelor accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, se organizează simultan campanii de conştientizare şi informare în întreaga lume. Conform Organizaţiei Internaţionale a Muncii, un mediu de lucru sigur și sănătos are nevoie în fiecare țară de o cultură națională a securității și sănătății la locul de muncă, de prevenire a producerii accidentelor şi a bolilor profesionale.
Inspectorul-șef adjunct SSM din cadrul ITM Timiș, ec. Athalvin Lupu, a prezentat raportul de activitate SSM din anul 2024, evidențiind faptul că în cursul anului trecut a scăzut numărul accidentelor de muncă soldate cu decesul lucrătorilor.
De asemenea, a subliniat importanța asigurării unui mediu de lucru sigur și sănătos care trebuie să fie respectat și aplicat generalizat, la toate nivelurile unde guvernele, angajatorii și lucrătorii participă în mod activ la crearea acestuia, prin intermediul unui sistem de drepturi, responsabilități și obligații prestabilte, principiul prevenției fiind prioritar.
Prin acțiunile organizate cu acest prilej se urmărește conștientizarea oamenilor cu privire la activitatea de prevenire şi promovare a unei culturi în domeniul SSM ce poate ajuta la reducerea numărului de cazuri ce privesc accidentările şi decesele produse ca urmare a evenimentelor la locurile de muncă.