Primăria Municipiului Timișoara a publicat proiectele de Hotărâre de Consiliu Local prin care se vor supraimpozita 111 clădiri clasate, aflate în zonele de protecție istorică ale municipiului. Timișoara este un oraș cu o bogăție arhitecturală care trebuie protejată. Administrația locală desfășoară un program de sprijin pentru proprietarii clădirilor istorice, dar și o campanie extinsă de verificare, somare și supraimpozitare a proprietarilor care nu își îngrijesc clădirile de patrimoniu.
„Știu că nu e o măsură populară, dar e o măsură necesară pentru a păstra și pune în valoare uriașul patrimoniu arhitectural al Timișoarei, parte a identității noastre. Dacă anul trecut ne-am concentrat pe zona centrală, anul acesta am făcut verificări și am trimis somații în Fabric și Iosefin, unde avem planificate investiții majore de regenerare urbană. Ne dorim ca în perioada următoare să vedem pusă in valoarea și frumusețea arhitecturală a acestor cartiere, unde Primăria va porni investiții de refacere și reamenajare a spațiului public”, a transmis primarul Dominic Fritz.
Primăria Timișoara a actualizat regulamentul pentru supraimpozitarea clădirilor istorice în 2022, în baza căruia impozitul pe imobil poate fi majorat cu 300-500%. În urma actualizării, măsurile impuse au fost validate prin instanțele de judecată, proprietarii au început să se conformeze cu cerințele administrației locale și au demarat lucrări de reabilitare a clădirilor pe care le dețin. Peste 700 de clădiri clasate au fost verificate în ultimii 2 ani. Doar anul acesta, echipele primăriei au analizat 554, din care la 167 s-au trimis somații și la 111 se aplică măsura de supraimpozitare.
Proprietarii care își reabilitează clădirile beneficiază de facilități fiscale pentru 5 ani. De asemenea, se pot înscrie în programul de sprijin financiar al Primăriei Timișoara, pentru a accesa finanțări nerambursabile.
Mai multe detalii sunt disponibile aici:
Procedura-cadru privind majorarea impozitului