Viceprimarul Ruben Lațcău a declarat, azi, că, deși este un subiect dificil, trebuie abordat: reorganizarea rețelei școlare din Timișoara.
„Nu mai putem merge înainte cu un sistem gândit pentru 1989, când trăim cu provocările de azi. Nu reorganizăm pentru administrație sau pentru profesori. O facem pentru copiii din Timișoara, din Timiș.
În urmă cu patru ani, am contractat un studiu științific cu Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, ca să înțelegem, pe date reale, ce fel de oraș educațional vom fi în 10-15 ani. Studiul ne spune clar: în Timișoara vor fi tot mai mulți copii, iar sistemul nostru de învățământ, construit în logica din 1989, nu mai face față realității de azi.
Avem școli în care învață sute de copii în subsoluri sau în schimbul doi. Și, în același timp, avem licee tehnologice cu zeci de clase goale, în care absenteismul pentru seral e de 90-98%”, a transmis viceprimarul Timișoarei.
Ruben Lațcău a mai declarat că primul pas este mutarea Liceului Tehnologic de Vest din actuala clădire de pe Dragalina. Acolo va fi relocat temporar Colegiul Național Ana Aslan, care intră în reabilitare. Dar și pe termen lung, clădirea de pe Dragalina va deveni o clădire de rezervă pentru mutări viitoare, pentru că sunt multe alte școli ce vor intra în lucrări în următorii ani – Colegiul Tehnic Henri Coandă, Liceul Alimentar, Generală 1 și altele.
„Pentru Liceul Tehnologic de Vest, am propus Inspectoratului Școlar Județean patru opțiuni – Liceul Azur, Liceul Auto, Liceul Casa Verde și Electrotimiș. Toate sunt școli cu capacitate disponibilă și cu infrastructură mai bună: ateliere, internat, cantină, spații moderne. Știm că e o schimbare mare și că va fi greu pentru profesori, dar vrem ca această școală să aibă, în viitor, un sediu nou într-un campus dual în zona Soarelui, unde vrem să investim tocmai pentru a susține formarea meseriașilor de care orașul nostru are nevoie.
Știm că astfel de mutări sunt sensibile. Dar dacă nu acționăm acum, nu vom putea construi mai departe. Vrem să putem continua investițiile în școli, vrem ca ele să se facă rapid, nu pe jumătate, cu elevi în clădire și șantier lângă ei.
Am discutat aceste lucruri cu Inspectoratul și cu școlile de peste doi ani. Nu venim cu decizii peste noapte. Venim cu un plan, făcut cu cap, gândit pe termen lung, în interesul copiilor din Timișoara”, a spus Lațcău.