Primarul Municipiului Timișoara, Dominic Fritz, a avut astăzi o întrevedere cu Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. La sosire, Majestatea Sa a asistat la un scurt recital de colinde susținut de corul Colegiului Național de Artă „Ion Vidu”.
În cadrul întâlnirii, au fost discutate cele mai importante aspecte legate de Programul „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii”.
„După tot ce a însemnat 2023, Timișoara își asumă o voce europeană mai clar definită, cu toate valorile sale, cu întreaga istorie. Am remarcat o mai mare deschidere internațională față de orașul nostru. Europa are nevoie de exemple de unitate în diversitate, despre cum putem inova, păstrând, în același timp, tradițiile. Timișoara poate oferi aceste răspunsuri. Noi luăm foarte în serios misiunea de a combate prejudecățile legate de țara noastră” a transmis primarul Dominic Fritz.
Majestatea Sa a precizat că și Casa Regală este angajată într-un amplu program diplomatic, care vizează tocmai aceste aspecte legate de promovarea valorilor României. Prin activitățile sociale, caritabile, de susținere a mediului economic și a produselor autohtone, Casa Regală are un rol extrem de important pe scena națională și internațională, în consolidarea credibilității și imaginii pozitive a României în lume.
Custodele Coroanei române a menționat că Timișoara este un loc special și a adresat felicitări pentru reușita anului cultural 2023.
Primarul Dominic Fritz a menționat faptul că, înainte de concertul din 16 decembrie, dedicat comemorării Revoluției Române declanșate la Timișoara, a fost audiat mesajul Regelui Mihai, adresat în acele zile din 1989 în care timișorenii luptau singuri pentru libertatea întregii țări.
Ambele părți au agreat importanța transmiterii unor mesaje corecte în spațiul public și de susținere a educației, ca cel mai important factor în construirea unui viitor bazat pe respect și toleranță.
De asemenea, Majestatea Sa a semnat în Cartea de Onoare a Primăriei Municipiului Timișoara.
În acest an, Municipiul Timișoara a fost decorat cu distincția „Nihil Sine Deo” de către Casa Regală a României. Brevetul decorației, căruia i s-a dat citire în cadrul ceremoniei, motiva distincția astfel: „Pentru a onora comunitatea civică timișoreană, exemplu de loialitate față de valorile democrației, libertății și toleranței, fapt dovedit atât de-a lungul secolelor ca punct focal al culturii bănățene, cât și în trecutul recent prin susținerea ridicării Catedralei municipiului într-o perioadă de deosebite greutăți economice și declanșarea scânteii Revoluției Române și formularea prin consens a programului principial al acesteia.”
Decorația regală „Nihil Sine Deo” se acordă personalităților notabile din diverse domenii, dar și ambasadorilor care au avut o contribuție remarcabilă la consolidarea relațiilor României cu lumea. De asemenea, poate fi acordată instituțiilor sau organizațiilor care îmbogățesc și promovează istoria și prezentul României.