Primăria Timișoara finalizează, în curând, amenajarea unui nou parc în Zona Lunei. Ultimul parc nou din Timișoara a fost Parcul Uzinei, inaugurat în anul 2009.
Proiectul este realizat cu finanțare de la bugetul local, prin mecanismul de bugetare participativă, depus în campania din 2023. Managerii de cartier au lucrat îndeaproape cu locuitorii din zonă pentru a identifica nevoile existente.
Cetățenii din Zona Lunei s-au mobilizat exemplar și au reușit să obțină multe voturi pentru transformarea unui teren de aproape 5.000 de metri pătrați în parc. Timp de 30 de ani, această suprafață a fost neîngrijită și folosită pe post de parcare sau rampă ilegală de deșeuri.
„După ce ani de zile aici a fost un mare teren viran, neîngrijit, acum îl transformăm într-o zonă verde pentru întregul cartier: și pentru copii, și pentru părinți și bunici. Mă bucur că e un proiect pe care l-au propus cei din zonă și tot ei au convins alți timișoreni să îl susțină și să-l voteze în campania de bugetare participativă. Continuăm cu strategia noastră de înverzire a Timișoarei. Nu ne mai permitem să ne întoarcem la vremuri în care s-au măcelărit spații verzi și s-au defrișat fără discernământ copaci în Timișoara. Îmbunătățim spațiile verzi pentru locuitorii cartierelor, cartier după cartier”, a spus primarul Dominic Fritz.
Acum, prin proiectul propus de cetățeni și implementat de primărie, terenul devine un loc care include spații verzi de joacă pentru copii și de recreere, arbori, bănci, alei cu pietriș.
Au fost plantați aici 121 de arbori, din speciile: pin negru, mesteacăn, arțar canadian, stejar, frasin, jugastru, ulm, castan, tei. Parcul va avea spații verzi cu suprafața de peste 2.000 de metri pătrați.
Urmează plantarea a 2900 de arbuști și plante perene și va fi instalat mobilierul urban, realizat în totalitate din lemn. De altfel, toate materialele utilizate la amenajarea parcului sunt naturale : pietriș, nisip, lemn.
Conceptul de amenajare este conturat în jurul ideii de fazele Lunii, realizat prin linii circulare, cu rondouri și alei care vor păstra direcțiile existente, folosite de locuitorii din zonă.
Vor exista trei tipuri de zone: vegetație cu gazon, vegetație variată, plante perene și arbuști și pădure urbană, la extremitățile terenului, pentru a reduce poluarea din zonele de parcare.
Proiectul este implementat în proporție de 80%.