Centrul de Cultură și Artă al Județului Timiș a organizat a XI-a ediție a Festivalului Național de Folclor ”Tradiții la Români”. În 15 și 16 octombrie, sala de la Hotel Timișoara, unde au avut loc spectacolele, a fost neîncăpătoare. Nici nu putea fi altfel, în condițiile în care mari nume ale folclorului românesc au dat anvergură evenimentului ce a adus pe scenă tradiții autentice din Banat, Ardeal, Oltenia și Moldova.
Festivalul a fost deschis de Ansamblul ”Ciprian Porumbescu” din Suceava și invitații săi: Laura Lavric, Sorin Filip și Lucica Păltineanu. Au adus pe scenă jocuri și cântece autentice din Moldova sub bagheta dirijorului Mihai Cotos și coregrafia maestrului George Palaniuc.
Regalul folcloric a continuat cu Ansamblul ”Izvorașul” al Palatului Culturii ”Teodor Costescu” din Drobeta-Turnu Severin și invitații săi: Olguța Berbec, Marian Medregoniu și Alina Moți Drăghia.
Din inima Ardealului au sosit la Timișoara Orchestra Profesionistă ”Cununa Transilvană” și Ansamblul ”Cununa Apusenilor” din Cluj-Napoca și soliștii : Paula Hriscu, Ilie Medrea și Adriana Irimieș.
Miercuri, în a doua zi a festivalului, scena Festivalului Național de Folclor ”Tradiții la Români”, le-a aparținut celor mai îndrăgiți interpreți ai folclorului bănățean: Nicoleta Voica, Vasile Conea, Nicu Novac, Petrică Miulescu Irimică, Adrian Stanca, Dana Gruescu, Gheorghe Călțun Brancu, Raluca Stanca, Liliana Laichici și Grupul ”Crăițele”: Andreea Chisăliță, Roxana Goia, Oana Stanca și Luminița Safta.
Spectatorii au putut, de asemenea, să urmărească un moment deosebit – Proiectul Timișoara Europeană – Folclorul între modern și arhaic, avându-i ca invitați pe Gabi Iorga, Anatol și Cezar Cazanoi, Dorinel Puia, Paul Morar, Constantin Lăcătuș (Fulgerică).