Studenții Facultății de Științe Juridice din cadrul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad au simulat un proces în instanță. Acțiunea a fost organizată într-o sală de judecată a Palatului Justiției din Arad, subiectul dosarului constând într-o valiză cu droguri descoperită de polițiști în cadrul unui control de rutină.
Regia a fost stabilită în cele mai mici detalii de studenții anului III ai Facultății de Științe Juridice din cadrul UVVG. Completul de judecată a fost compus din „judecătorul” Sarah Giulia Lazăr, „avocați” au fost Iris Murar și Timotei Costea, iar rolul de procuror i-a revenit Alexandrei Voicu.
Evenimentul a fost posibil cu sprijinul avocatului Laviniu Usvat, cadru universitar al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad.
„Studenții anului III mi-au cerut ajutorul în vederea organizării acestei simulări de proces. Eu le-am pus la dispoziție o speță de drept penal, un caz real judecat de Tribunalul Arad și Curtea de Apel Timișoara, având ca obiect infracțional traficul internațional de droguri de mare risc. Studenții și-au atribuit rolurile conform propriilor lor opțiuni și s-au pregătit temeinic. Simularea copiază exact procesul real care s-a desfășurat conform drepturilor procedurale. Mulțumim Judecătoriei Arad pentru sprijin în realizarea acestei acțiuni, precum și Baroului Arad care sprijină activitățile extracurriculare ale studenților Facultății de Științe Juridice din Arad”, a declarat avocat Laviniu Usvat.
Sala de judecată a fost plină, iar modul impecabil în care tinerii studenți au intrat in rolul de magistrați a fost apreciat de invitații speciali la eveniment, doamna judecător Sanda Ileana Pelea, președinta Secției Penal a Judecătoriei Arad, respectiv decanul Baroului Arad, avocat Andrei Ioniță.
Viitorii magistrați, deși plini de emoție, și-au luat rolurile în serios, iar evenimentul a fost o reușită.
„Am trăit o experiență minunată alături de colegii mei, studenți de anul I si III în cadrul UVVG Arad. Ne-am bucurat de acest proces simulat, jucându-ne, dacă pot spune așa, fiecare înțelegând în acest mod mult mai bine rolul pe care îl avem în cadrul unui proces, respectiv de avocat, parte vătămată sau judecător. După experiența încurajatoare de astăzi, dorim să organizăm mai departe aceste activități social educative care pot deveni o tradiție în cadrul universității”, a precizat Sarah Giulia Lazăr, studentă anul III a Facultății de Științe Juridice din cadrul UVVG Arad.