Centrala termică pe gaz este principala sursă de încălzire din locuințele din România, aproape 58% dintre participanții la un studiu sociologic indicând că folosesc un astfel de echipament, în vreme ce alți peste 16% sunt racordați la sistemele de încălzire centralizate, iar 15,6% depind în sezonul rece de sobele cu lemne.
Sub 1% dintre respondenți folosesc pompe de căldură, ceea ce arată că popularitatea acestei surse de încălzire este încă mult la început.
În peste 26% dintre gospodării, sistemele de încălzire au o vechime între 5 și 10 ani, o pondere similară a participanților la studiu afirmând că vechimea dispozitivelor de încălzire din casele lor este cuprinsă între 10 și 20 de ani.
Peste 86% dintre centralele termice pe gaz sunt instalate în locuințele din mediul urban și doar 13,6% în mediul rural.
Acestea sunt câteva dintre concluziile unei cercetări sociologice realizate pentru platforma despre-energie.ro, un proiect susținut de companiile Delgaz Grid și E.ON.
Sperând că astfel își vor ține facturile sub control, mulți români au decis, pe durata sezonului rece,să reducă durata de funcționare a centralei termice, peste 36% afirmând că îi dau drumul între 2 și 5 ore pe zi, iar aproape 29%, între 6 și 9 ore pe zi. Doar 13% dintre cei chestionați lasă centrala să meargă peste 15 ore pe zi.
Pe de altă parte, aproape 20% dintre români recunosc că, pentru a-și îmbunătăți confortul termic din gospodărie, apelează la sisteme de încălzire suplimentare, precum radiatoare electrice (indicate de 41,7% dintre respondenți) sau aeroterme (37,9%).