Când urmăm un tratament medicamentos, adesea ne punem întrebarea dacă putem consuma alcool sau nu, dar sunt foarte multe băuturi, alimente sau alte medicamente pe care trebuie să le avem în vedere, pentru ca tratamentul să fie sigur și eficient.
După ce este înghițit, medicamentul va suferi aceleași transformări la nivelul stomacului, intestinului subțire și ficatului ca orice altă substanță ingerată, iar din acest motiv, alte substanțe consumate concomitent pot intra în competiție cu acesta. În consecință, efectele medicamentului pot fi mai intense sau mai slabe, ambele fiind situații potențial periculoase.
Absorbția unor medicamente este afectată de alimente, iar ele trebuie consumate cu 30 minute – o oră înainte sau două ore după masă, cum sunt: unele antibiotice, hormoni tiroidieni sau antiosteoporotice.
Pe de altă parte, sunt și medicamente care pot irita stomacul, dacă sunt luate pe stomacul gol, și, de aceea, se administrează în timpul mesei sau la scurt timp după masă: aspirina (antiagregante plachetare), corticosteroizi sau antiinflamatoarele.
Lactatele – laptele, iaurtul sau brânza, dar și medicamente ce conțin calciu, magneziu sau fier, scad absorbția unor antibiotice. În acest caz, medicamentele trebuie luate cu cel puțin două ore după consumul de lactate/minerale mai sus menționate.
Tiramina este o substanță ce se găsește în alimente afumate sau fermentate, cum sunt peștele, carnea, brânza cu mucegai și unele băuturi alcoolice. În asociere cu antidepresivele inhibitoare de monoaminooxidază, pot duce la creșterea nivelului de tiramină, cu palpitații și criză severă de hipertensiune arterială.
Se știe că atunci când luăm un medicament oral trebuie să îl înghițim cu un pahar cu apă, pentru a evita aderarea acestuia la mucoase, a crește absorbția și a evita deshidratarea.
Dar, dacă apa nu este disponibilă în momentul administrării? Anumite lichide sunt interzise în asociere cu medicamentele. Pentru siguranța personală, alcoolul nu se consumă cu medicamente, în nicio circumstanță!!!!!
Acesta crește alarmant riscul efectului sedativ, de hipoglicemie și de toxicitate hepatică.
Consumul de cofeină trebuie întotdeauna redus atunci când urmăm un tratament cu bronhodilatatoare sau medicamente sedativ-hipnotice.
Sucurile de fructe sunt considerate a fi sigure în asociere cu medicamentele, cu excepția sucului de grapefruit, care poate crește efectul acestora cu risc mare de toxicitate hepatică, sau unele antihipertensive blocante ale canalelor de calciu.
Legumele verzi, cu frunze, cum sunt spanacul, broccoli sau salata, conțin cantități mari de vitamina K, ce pot reduce efectul unor anticoagulante orale. Bineînțeles că acestea nu trebuie restricționate din dietă, ci doar evitat consumul excesiv într-o singură zi, pe perioada tratamentului.
„Lista de interacțiuni al medicamentelor cu alte substanțe este extrem de lungă. Din acest motiv este important ca întotdeauna să fim informați și să citim prospectul medicamentelor pentru a verifica eventualele incompatibilități. În caz de incertitudine sau dacă aveți nevoie de informații suplimentare, puteți adresa întrebări farmacistului sau medicului dumneavoastră”, a precizat S.L dr. Ioana Malița – 𝑚𝑒𝑑𝑖𝑐 𝑝𝑟𝑖𝑚𝑎𝑟 𝑓𝑎𝑟𝑚𝑎𝑐𝑜𝑙𝑜𝑔𝑖𝑒 𝑐𝑙𝑖𝑛𝑖𝑐ă.