În duminica după Nașterea Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a binecuvântat lucrările de pictură la biserica „Pogorârea Duhului Sfânt” a parohiei Recaș I, protopopiatul Timișoara II. Credincioșii parohiei au aniversat cu acest prilej și împlinirea unui secol de la zidirea bisericii, în anul 1924.
La acest moment important din viața parohiei, Chiriarhul a fost întâmpinat de către preotul Marius Sfercoci, inspector eparhial, preotul Caius Andrașoni, protopop al protopopiatului Timișoara II, preotul paroh Ioan-Liviu Bugariu, preotul Aurelian Milă de la parohia Recaș II, preotul Marius Șonea de la parohia Giroc, preotul Valentin Birău de la parohia Chizătău, preotul Daniel Samtion de la parohia Ictar-Budinț și preotul Ovidiu Foale de la parohia Topolovăț. La acest moment important din viața parohiei a participat primarul Recașului Adrian Pavel și numeroși credincioși din parohia Recaș I, dar și din parohiile învecinate.
De dimineață s-a oficiat slujba de sfințire a apei, urmată de Sfânta Liturghie, apoi Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a binecuvântat prin stropire cu apă sfințită și ungere cu Sfântul și Marele Mir noua pictură a bisericii, realizată în tehnica al secco.
La biserica parohiei Recaș I, în decursul timpului au fost executate mai multe lucrări de reparații capitale și înfrumusețare a bisericii. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, în anul 2021 au fost demarate lucrările de pictură interioară și au fost pregătiți pereții pentru pictură prin lucrări de tencuire și gletuire. Pictura a fost realizată de către pictorul Florin și Anca Dobricean, prin efortul și sprijinul Cramelor Recaș și a donațiilor credincioșilor, lucrările fiind finalizate la sfârșitul acestui an.
Odată cu aceasta, a fost schimbată Sfânta Masă cu una nouă din marmură. Biserica a fost, de asemenea, împodobită cu numeroase obiecte noi de cult, necesare desfășurării serviciilor religioase: Chivot, Sfinte vase, Sfânta Evanghelie, candele, sfeșnice, Sfântul Epitaf cu Punerea în mormânt, Sfântul Epitaf cu Adormirea Maicii Domnului.
Au fost montate, totodată, sisteme de sonorizare, de aer condiționat și au fost confecționate scaune. Biserica a fost înzestrată cu mochetă, au fost schimbate cele 2 policandre mari și cele 4 mai mici și s-au înlocuit cele 2 centrale pe gaz, necesare încălzirii bisericii.
Pentru toate aceste realizări, preotul paroh, Ioan-Liviu Bugariu, a primit din partea Chiriarhului distincția de iconom, iar domnii directori ai Cramelor Recaș, Iova Gheorghe Mihai și Georgiu Ioan, au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan ordinul „Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoș” pentru mireni.
Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a tâlcuit Evanghelia duminicală despre fuga în Egipt și uciderea celor 14.000 de prunci, la porunca regelui Irod Idumeul. Chiriarhul a arătat ca cifra de 14.000 de prunci uciși la Betleem simbolizează durerea nemărginită a mamelor și a locuitorilor din „Cetatea pâinii” în urma pierderii atâtor copii nevinovați. Dreptul Iosif, Maica Sfântă și Pruncul Iisus au fost trimiși de Dumnezeu în Egipt, pentru că acolo era o importantă comunitate de evrei, pe seama căreia fusese tradusă și Biblia din ebraică în limba greacă.
Sângele vărsat al pruncilor din Betleem nu curge în jos, a spus Înaltpreasfinția Sa, ci în sus către soare, care se va stinge cu sângele pruncuților nenăscuți de mamele lor. De aceea, vă îndemn, „iubite mame, mergeți înaintea lui Dumnezeu cu brațele pline de sfinți”.
La finalul cuvântului de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan a amintit despre jertfa înaintașilor care au ridicat această sfântă biserică și a subliniat dragostea arătată de către credincioși în această sfântă duminică, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de existență.
La final părintele paroh, Ioan-Liviu Bugariu a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan pentru distincția primită, pentru toată dragostea, binecuvântarea și purtarea de grijă arătate. Preacucernicia sa a mulțumit apoi credincioșilor, ctitorilor și autorităților locale, conducerii Cramelor Recaș, pentru sprijinul acordat parohiei în acești ani, datorită căruia s-au putut realiza toate aceste lucrări. Pentru credincioșii prezenți în număr foarte mare, a fost pregătită din partea parohiei o agapă creștină.
Parohia Recaș I, cu biserica închinată Praznicului Pogorârii Duhului Sfânt a fost construită în anul 1924, iar astăzi comunitatea numără 410 familii cu 1.006 credincioși.