Alfred Simonis a oferit azi, în cadrul unei conferințe de presă, detalii cu privire la noul stadion care ar trebui construit la Timișoara. Acesta a stat de vorbă cu miniștrii, vicepremieri, și chiar cu prim ministrul Ilie Bolojan.
“În ceea ce privește stadionul, noul stadion, am ascultat multe declarații ale premierului și ale vicepremierilor și ministrilor implicați în aceste proiecte de infrastructură.
Am avut discuții în ultimele săptămâni multiple și cu primul ministru Ilie Bolojan, și cu ministrul dezvoltării și cu alți miniștri ai cabinetului Bolojan pe acest subiect. Suntem la curent cu nevoia acestui guvern de a restructura cheltuielile. Vreau să vă spun că am ascultat și criteriile pe care premierul Bolojan le-a cerut pentru a fi construite stadioane, unul dintre ele fiind acela de a avea o echipă de fotbal. I-am spus premierului că o echipa de fotbal nu poate exista în prima ligă fără o bază sportivă, fără un stadion, și că Poli Timișoara este un brand pe cale să renască, un brand la care ne-am implicat atât noi cât și primăria și că în scurt timp vom avea o echipă în prima ligă fotbalistică și cu atât mai important este să avem un stadion construit. Un al doilea criteriu la care a făcut referire premierul Bolojan era cofinanțarea pe care autoritățile locale o pot pune pentru un astfel de proiect.
I-am sugerat premierului încă două noi criterii, extrem de importante, poate mai importante, și anume sumele cu care fiecare localitate, județ, contribuie la bugetul de stat în fiecare an în ultimii 35 de ani, pentru că e foarte important. Timișul este județul care contribuie cu cei mai mulți bani raportat la 35 de ani în România, cu excepția capitalei, evident, și a regiunii Bupurești-Ilfov. Evident că ar trebui să conteze și acest criteriu atunci când se pune problema de a prioritiza anumite investiții și am mai sugerat un criteriu și nivelul de investiție guvernamentale în fiecare județ dintre cele care încă au nevoie de această infrastructură. Adică dacă există județe în care s-au făcut stadioane, săli polivalente, centuri suspendate, autostrăzi peste autostrăzi și eu știu câte bazine olimpice, și altele în care nu s-a făcut niciunul dintre ele, cum este cazul Timișului, care n-a beneficiat de nici o investiție guvernamentală în ultimii 35 de ani, niciuna. Niciun parc, niciun bazin de înot, nici o sală polivalentă, mică sau mare, nici un teren, nu mai vorbesc despre stadion, nici o invetiție guvernamentală, din surse exclusiv guvernamentale, nu a fost finanțată în județul Timiți de către vreun guvern al României și că atunci când trebuie să prioritizezi, să dai la o parte județele care au beneficiat în ultimii 35 de ani de foarte mulți bani. Am spus premierului că în ultimii 30 de ani, 35 de ani, Timișoara și Timișul au contribuit pentru sălile polivalente, pentru bazinele și pentru stradioanele de la Oradea, de la Cluj, de la Constanța, de la Craiova și de la alte localități din România, cu banii cu care am contribuit în fiecare an și care nu s-au întors niciodată în Timiș.
Și acesta este un criteriu extrem de important la care țin extrem de mult. Astăzi, la ora 11, va avea loc ședința Consiliului Județean Timiș, în care am propus și sper ca membrii Consiliului Județean, colegii mei din Consiliul Județean, să aprobe acest proiect de hotărâre de asumare din partea Consiliului a unei cofinanțări de până la 20% din investiția stadionului Dan Păltinișanu, noului Stadion al Timișoarei, iar lucrările de proiectare și de execuție care se vor derula pe parcursul anului 2026 să fie finanțate exclusiv din acești 20%, care sunt cu siguranță peste 100 de milioane de lei. Să fie finanțate exclusiv din acest buget, astfel încât respectăm și această dorință a Guvernului de a suspenda cheltuieli în anul 2026. Ba mai mult. Vreau să fac un calendar după ce se va termina litigiul între societățile care se concurează pentru construirea noului stadion.
Estimăm undeva în septembrie, octombrie, până se vor da o hotărâre de guvern și tot ce e necesar se face noiembrie. 8 luni vom avea termen de proiectare a noului stadion. Deci probabil că undeva la anul viitor, în iunie, iulie, august, cel mai devreme, vor începe efectiv lucrările finanțate din primă parte din banii Consiliului Județean Timiș. Deci nu doar că respectăm dorința Guvernului să înceapă investiția undeva în vară al 2026, practic primele sume pe care Guvernul va avea nevoie să le investească, va trebui să le investea în stadionul Timișoarei, vor fi undeva în primăvara lui 2027. Deci cu șase, opt luni peste termenul până la care Guvernrul dorește să asume această investiție.
Prin urmare, în acest moment nu mai există niciun motiv pentru care Guverncul, atunci când va emite acea hotărâre de guvern, acea ordonanță de urgență, să nu prevadă o excepție pentru autoritățile locale care doresc să înceapă pe banii lor aceste investiții, cum este cazul în municipiul Timișoara. Orice alt scenariu cu excepția acestuia înseamnă reavoință din partea guvernului.
Și nu vom accepta ca Timișoara și Timișul, e adevărat că suntem singuri în această bătălie, am mai spus-o și cu alte ocazii, mi-ar fi plăcut ca și alți decidenți locali să ia aceeași poziție în ceea ce privește investițiile importante din Timiș și nu e doar un exemplu stadionul, sunt și altele, dar nu voi accepta un tratament sfidător la adresa Timișului și al Timișoarei doar pentru că nu se dorește, pentru că argumentele nu mai există în acest moment, în măsura în care noi preluăm prima parte a investiției și transferăm responsabilitatea la Guvern de abia din primăvara lui 2027, cel mai târziu, deci cu șase-opt luni, cum vă spuneam, peste perioada în care Guvernul ar dori să înceapă această execuție. Nu vă mai spun și faptul că suntem aproape gata cu demolarea stadionului. Am cheltuit 10-15 milioane de lei cu demolarea stadionului, având la bază aprobarea indicatorilor, licitația declanșată de Guvernul României și toate procedurile aprobate pentru a construi noul stadion.
Este ilegal să demolezi o bază sportivă dacă nu o construiești alta în loc. Prin urmare, Guvernul României, având în vedere aceste condiții, are obligația să permită Consiliului Județean, Companiei Naționale de Investiții, să înceapă această lucrare din banii autorităților locale din județul Timiș, urmând ca după aceea să preia continuarea acestor lucruri”, a declarat Alfred Simonis.