Tusea reprezintă un mecanism de protecție a organismului care asigură îndepărtarea mucusului, a noxelor și a patogenilor infecțioși de la nivelul laringelui, traheei sau a bronhiilor mari.
Tusea poate fi, de asemenea, un semn de boală pulmonară sau extrapulmonară, fiind unul dintre cele mai frecvente motive pentru care pacienții solicită un control.
Aproape jumătate dintre consulturile pneumologice sunt din pricina tusei.
În funcție de durata simptomatologiei tusea se clasifică în acută (mai puțin de 3 săptămâni), subacuta (3–8 săptămâni) și cronică (mai mult de 8 săptămâni).
Tusea acută este cauzată cel mai frecvent de infecții virale sau bacteriene ale căilor respiratorii superioare și inferioare.
Tusea subacută are mai multe cauze potențiale. Cel mai frecvent, aceasta este pusă pe seama infecțiilor virale care provoacă inflamarea căilor respiratorii.
Diagnosticarea tusei se face în urma anamnezei și a unui consult pulmonar.
În cadrul Ambulatoriului Spitalului Clinic CF Timisoara funcționează un cabinet de pneumologie. Consultul este gratuit pe baza trimiterii de la medicul de familie.
Modernizare la Spitalul Louis Țurcanu din Timișoara realizată cu sprijin oferit de Maxagro
Implicarea mediului privat în comunitate reprezintă un standard de excelență în orice societate, iar grupul Maxagro dovedește că implicarea și...