Noul terminal al Aeroportului Internațional „Traian Vuia” Timișoara devine operațional de astăzi. Acesta este destinat exclusiv pasagerilor care, din 31 martie, vor călători în spațiul Schengen.
Prima cursă va decola duminică, în zori, spre orașul german Munchen.
Vineri, 29 martie, terminalul de plecări Schengen a fost inaugurat cu mare fast. Au fost prezenți zeci de invitați, în frunte cu Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, premierul Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă, președintele Senatului, deputatul Alfred Simonis și alți politicieni.
„Două zile ne mai despart de binemeritata aderare a României în familia statelor Schengen, ce va aduce un acces mai facil în țările membre, o aderare pe care ne-o dorim în totalitate finalizată până la finalul anului. De aceea, deschiderea acestui terminal este dovada că România știe să concretizeze proiecte din bani europeni și că avem viziunea și capacitate să asigurăm facilitați pentru pasageri la cele mai înalte standarde. Sunt împlinit să-l văd finalizat”, a spus Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii.
Proiectanții terminalului a avut drept inspirație avionul „Vuia 1”, primul aparat de zbor autopropulsat din lume, realizat de timișeanul Traian Vuia.
„După mai bine de 30 de ani, investițiile au început să țină pasul cu nevoile de dezvoltare ale societății. Este o investiție spectaculoasă, la cele mai mari standarde”, a fost de părere premierul social-democrat Marcel Ciolacu.
„Noi nu am participat la demersurile de aderarea a României la Schengen, ci doar ne-am bucurat de rezultat. Îi asigurăm pe cei din conducerea țării că suntem pregătiți să facem față acestei aderări la Schengen din toate punctele de vedere!”, a spus Daniel Stamatovici, directorul general al aeroportului.
Construit cu finanțare europeană nerambursabilă prin Programul Operațional Infrastructură Mare, noul terminal pentru plecări externe a costat peste 192 de milioane de lei (inclusiv TVA) și reprezintă cea mai mare investiție din istoria Aeroportului Internațional Timișoara.
„Începe să se facă dreptate României după 14 ani. În acest moment, aerian și maritim România va intra în Spațiul Schengen și sunt ferm convins că până la sfârșitul anului vom lua toate măsurile astfel încât să intrăm în spațiul Schengen și terestru. Este clar pentru toată lumea că Româna a intrat într-o perioadă de dezvoltare, indiferent în ce județ, în ce zonă a României te deplasezi, se văd construcții majore în infrastructură”, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu.
„În urmă cu an și ceva îmi doream ca odată cu terminarea lucrărilor la acest terminal să putem să intrăm în Schengen. Pe de o parte, România a intrat în Schengen aerian și maritim. Pe de altă parte, cei care au construit acest terminal au reușit să se înscrie în durata contractului. Vreau să îi felicit!”, a afirmat ministrul Sorin Grindeanu.
„Spunea domnul prim-ministru că, odată cu intrarea României în Schengen – aerian și maritim –, a început să i se facă dreptate României. Eu revin și vă spun că de foarte puțin timp încoace a început să i se facă dreptate și Timișoarei și Timișului”, a declarat deputatul Alfred Simonis.
Capacitatea de operare este de opt curse simultan. Suprafața totală a clădirii este de 11.775,40 mp.
Există 18 ghișee de check-in și două echipamente duble pentru self check-in, o sală de așteptare de 200 de locuri și multe alte facilități.
Lucrările la acest terminal al aeroportului au demarat în luna noiembrie a anului 2022. Investiția a fost realizată de firmele CONCELEX SRL – CONCELEX ENGINEERING SRL – CONCRETE & DESIGN SOLUTIONS SRL – METROLUL SA.