Alpinistul român Horia Colibășanu a reușit să urce pe Nanga Parbat (8.125 m) pe 4 iulie 2025, la ora 7, atingând astfel al unsprezeceleavârf de peste 8.000 de metri. Ascensiunea marchează o nouă etapă important din obiectivul alpinistului de a urca cei 14 optmiari ai planetei.
Expediția în Himalaya a debutat pe 6 iunie 2025 și s-a desfășurat în stilul caracteristic al alpinistului român, fără oxigen suplimentar și fără sprijinul șerpașilor.
Horia Colibășanu a ajuns în tabăra de bază a expediției Nanga Parbat (4.200 m) pe 11 iunie. După câteva zile dedicate aclimatizării, pe 13 iunie a urcat în tabăra 1, situată la 4.800 m altitudine. A urmat o perioadă intensă de pregătire, în care a alternat ascensiunile succesive cu revenirea în tabăra de bază, în așteptarea unei ferestre favorabile de vreme.
Pe 19 iunie a ajuns pentru prima dată în tabăra 2 (6.000 m), apoi a coborât pentru refacere și reorganizare. Pe 29 iunie a început ascensiunea finală; pe 1 iulie a atins tabăra 3, la aproximativ 6.650 m, iar în 3 iulie a ajuns în tabăra 4 (7.100 m).
Din tabăra 4, Horia a pornit direct spre vârf. Astfel, în a 29-a zi de expediție, după nouă ore de urcuș, alpinistul român a reușit, pe 4 iulie, la ora 7 dimineața (ora României), să atingâ vârful muntelui Nanga Parbat (8.125 m).
„Am plecat noaptea trecută din tabăra 4 și, după nouă ore de ascensiune, am ajuns pe vârf. Am ales să urc noaptea pentru că anul acesta temperaturile au fost ridicate, condițiile dificile, iar în zonă s-au înregistrat mai multe căderi de pietre. Vântul a bătut în rafale de 60–70 km/h pe tot parcursul zilei de joi, până seara târziu.”, a transmis alpinistul, prin telefonul satelit, la câteva minute după ce a escaladat vârful.
Pentru Horia Colibășanu, aceasta este a 26-a expediție internațională. Este în continuare singurul român care a ajuns pe patru dintre cei mai periculoși cinci munți din lume – K2, Annapurna, Dhaulagiri și Kangchenjunga – fără oxigen suplimentar și fără ajutorul șerpașilor.
A fost distins cu Medalia de Aur pentru Merit Sportiv din partea guvernului Navarrei și cu „Spirit of Mountaineering” (Piolets d’Or, 2009) din partea British Alpine Club, cel mai vechi club montan din lume. În 2017, a primit cea mai înaltă distincție acordată de președintele României: Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler. Este cetățean de onoare al orașelor Timișoara și Slatina.
Expediția „Nanga Parbat 2025” este un proiect al Clubului Sportiv Alternative Timișoara, afiliat Federației Române de Alpinism și Escaladă. Clubul coordonează anual proiecte de alpinism de mare altitudine în calendarul sportiv internațional.