Primăria Timișoara continuă seria de tratamente de dezinsecție pentru combaterea țânțarilor și larvelor acestora pe domeniul public al orașului.
Acțiunea este esențială pentru asigurarea unui mediu sănătos și confortabil pentru toți cetățenii și se va desfășura în perioada 05-10 august, în funcție de condițiile meteorologice.
Tratamentele vor fi efectuate terestru, în intervalul orar 21:00 – 6:00, pentru a minimiza disconfortul și a asigura eficacitatea maximă a intervențiilor.
Stropirile se efectuează în parcuri, locuri de joacă, pe malurile Begăi și în zona bălților, pe o suprafață cumulată de peste două milioane de metri pătrați. Pentru a evita eventualele incidente neplăcute, ocoliți zonele de acţiune a utilajelor în timp ce acestea pulverizează soluţiile. Copiii, persoanele vârstnice, cardiace, astmatice sau alergice la diverși compuși chimici sunt rugate să ia măsuri de precauție pe perioada desfășurării dezinsecției.
De asemenea, este indicat ca proprietarii locuințelor cu ferestre situate la o distanță de maxim 20 de metri față de aliniamentul stradal să țină ferestrele închise atunci când au loc stropirile. Li se recomandă apicultorilor ca, în perioada menţionată, să ia toate măsurile care se impun în vederea protejării albinelor, respectiv să scoată stupii în afara ariei de stropire.
Personalul implicat în efectuarea lucrărilor este calificat şi autorizat în conformitate cu legislaţia în vigoare, fiind dotat cu echipament de protecţie corespunzător.
Produsele folosite sunt avizate de Comisia Naţională pentru Produse Biocide din cadrul Ministerului Sănătăţii şi se regăsesc în Registrul Naţional al Produselor Biocide avizate pentru profilaxia sanitar-umană de către Ministerul Sănătăţii: Cymina Plus (având substanţă activă Cipermetrina, pentru combaterea ţânţarilor adulţi, pentru activitatea de dezinsecţie terestră, cu o concentrație a soluției de lucru de 50 ml produs în 3 litri de apă/solvent) și Vectobac WG (având substanța activă Bacillus thuringiensis subsp. israelensis, pentru serviciile de dezinsecție exterior – combatere larve, cu o concentrație a soluției de lucru de 1 kg. produs în 10 L/apă). Substanţele fac parte din Grupa III de toxicitate (pesticide non-agricole), Tip 18 (insecticide, acaricide şi produse pentru combaterea artropodelor).
Acțiunile de dezinsecție derulate de municipalitate se desfășoară pe domeniul public, care reprezintă a 13-a parte din totalul suprafeței orașului. Proprietarilor le revine responsabilitatea de a efectua acțiuni similare de dezinsecție, pe domeniul privat care le aparține, inclusiv în grădini și curți, pentru a asigura combaterea eficientă a țânțarilor.
De asemenea, în perioada 1-2 august se va desfășura și dezinsecția pe cale aeriană. Aceasta este a patra campanie de dezinsecție împotriva țânțarilor, larvelor acestora și a altor insecte dăunătoare, din acest an.