O timișoreancă iubitoare de animale, Cristina Iulia Ciobotă, a prezentat, ieri, public, pe rețelele de socializare, ce se petrece în adăpostul Danyflor de la Șag, gestionat de Primăria Timișoara.
Aceasta a arătat că patrupede de diferite dimensiuni sunt ținute împreună, într-o țarc cu doar trei cuști, se simte miros greu de fecale, există câini loviți. De asemenea, Cristina Iulia Ciobotă a fost mușcată de cățelul foarte speriat pe care l-a scos de acolo într-o roabă.
Azi, primarul Dominic Fritz a declarat că a analizat situația cu colegii din Primăria Timișoara.
„În primul rând, colegii sunt pe teren și se face o anchetă. După descrierea a ce s-a întâmplat, e clar că nu s-au respectat anumite proceduri, anumite reguli, anumite prevederi din contract. În același timp sper să intervină și alte autorități. Pentru că, de exemplu, Direcția Sanitar-Veterinară, Poliția Animalelor nu sunt în subordinea noastră, a primăriei. Timișoara este singurul oraș sau singurul loc din tot județul Timiș care nu eutanasiază câini. Dacă un câine este prins în jurul Timișoarei, nu este pe raza Timișoarei, atunci de obicei primăriile tot au un contract cu Danyflor, dar doar pentru două săptămâni, după ce plătesc pentru eutanasierea lui. Și asta este motivul pentru care câinii care stau mai mult în adăpost sunt toți din Timișoara. Pentru că toți ceilalți sunt omorâți. Eu cred că decizia este corectă să nu eutanasiem. Dar bineînțeles că asta nu este nicio bucurie dacă sunt apoi ținuți în astfel de condiții. Pentru mine e foarte clar și e de ceva vreme că nu putem să externalizăm un astfel de adăpost la o firmă privată, pentru că întotdeauna profitul va fi mai important decât bunăstarea animalului. Și tocmai de aceea, de peste un an, lucrăm la construcția unui adăpost propriu, care este în proprietatea primăriei, care este administrat de primărie și unde nu depindem de bani. Acum suntem în ultima fază a PUZ-ului, care de fapt ne va fi donat. Și putem să începem în curând cu proiectul tehnic și apoi și cu construcția, care nu va fi prea complicată. E clar că în acest adăpost… Va fi foarte greu să facem ceva mai bun. Dacă aș putea să-l închid de mâine (n.r. – Danyflor), aș face-o, dar, neexistând o altă variantă fizică de azi pe mâine, nu se poate. Și în ultimul rând, cred că e important noi toți să ne mobilizăm să nu ajungă câinii în adăpost, pentru că orice câine care ajunge în adăpost, cât de bun ar fi adăpostul, este un câine prea mult. Un câine are nevoie de o relație cu un om, cu un stăpân care are grijă de el și nu o să fie ținut cu 100, cu 200, cu 500 de alți câini”, a declarat, azi, primarul Dominic Fritz.