România și Serbia își vor uni sistemele de gaze până în 2028, conexiunea urmând să se facă pe la Comlușu Mare, în județul Timiș. La acel moment, România se va fi conectat cu toți vecinii, sârbii fiind singurii cu care nu aveam legături.
Proiectul „Interconectarea Sistemului Național de Transport Gaze Naturale din România cu sistemul similar de transport gaze naturale din Serbia” presupune construcția unei noi conducte de transport gaze naturale care va conecta conducta de transport gaze BRUA la Nodul Tehnologic Mokrin din Serbia.
Tot în BRUA se vor evacua gazele extrase din Marea Neagră, de la sfârșitul lui 2026, de către Petrom.
Serbia va construi trei conducte de gaze, cu o lungime de 13 kilometri de la graniță până la Mokrin, 35 de kilometri de la Mokrin până la Banati Zvor (depozitul de gaze) și 110 kilometri de la Banati Zvor până la Pančevo, lângă Belgrad.
Pe teritoriul României, gazoductul va fi conectat la conducta BRUA faza I (Petrovaselo, județul Timiș) și va avea o lungime de 85,56 km (granița dintre România și Serbia – Comlosu Mare, județul Timiș). Va exista și o stație de contorizare la graniță.
Gazoductul va traversa, pe teritoriul României, următoarele unități administrativ-teritoriale Recaș, Lenauheim, Remetea Mare, Giarmata, Pischia, Sânandrei, Orțișoara, Satchinez, Biled, Sandra, Gottlob, Comlosu Mare. Conducta va fi proiectată astfel încât să asigure un debit invers de gaze de cel puțin 1,6 bcm/an. Important de menționat, toate localitățile prin care va trece această conductă vor fi racordate la rețeaua de gaze.