Nouă locuri simbolice din oraș, unde s-au petrecut evenimentele din Decembrie 1989, sunt incluse în acest traseu. Acestea vor deveni exemple de bună practică pentru spațiul public timișorean, punând în centrul atenției nevoia de spații publice de calitate. Primăria Timișoara va adăuga locuri de odihnă, iluminat public de calitate, acces facil pentru pietoni, bicicliști și persoane cu mobilitate redusă, precum și marcaje turistice și informații istorice în mai multe limbi despre evenimentele din 1989. Textele vor avea și o variantă în Braille.
Cu ajutorul tehnologiei AR (Augmented Reality), vizitatorii vor putea retrăi revoluția direct în locurile reale de desfășurare, conectând trecutul cu prezentul. Timișorenii și turiștii vor experimenta atmosfera acelor zile, văzând imagini autentice și auzind sunetele revoluției. Platforma online accesibilă prin coduri QR va oferi o arhivă dinamică cu fotografii, înregistrări video și audio și alte documente referitoare la Revoluție și oraș.
Cele nouă repere vor fi amplasate în următoarele locații:
- Zona Maria – Piața Sfânta Maria/str. Gheorghe Doja/Timotei Cipariu;
- Podul Traian-Maria – Splaiul Tudor Vladimirescu;
- Zona Operei – P-ța Iancu Huniade / Piața Victoriei;
- Zona Piața Libertății;
- Zona Piața Sf. Gheorghe;
- Zona Prefectură – B-dul Revoluției din 1989;
- Zona Băile Neptun – Splaiul Nistrului;
- Zona Cimitir Eroilor – Bulevardul Sever Bocu nr. 1;
- Zona Martirilor – str. Mareșal Constantin Prezan.
Traseul Revoluției este finanțat prin fonduri PNRR, cu o valoare totală de 10.688.905,84 lei (peste 2 milioane de euro).
Proiectul „Traseul Revoluției” este pregătit să intre în faza de licitație pentru execuție. Consilierii locali au votat zilele trecute aprobarea indicatorilor tehnico-economici.