În ultima vreme circulă zvonuri cum că 80% dintre locuitorii din Recaș ar fi agronomi, horticultori sau zootehniști, în timp ce mulți de la Lugoj ar fi juriști. Toate acestea au ieșit la suprafață prin contrele și duelurile politice din campania electorală din cele două localități, și nu numai.
La Recaș se știe că un fiu al satului a ocupat foarte multă vreme funcția de rector al Institutului Agronomic din Timișoara. Așa s-ar face că urmașii lui posedă, la fel ca alții care-și doresc, diplome de ingineri viticoli. Mulți lucrează la cunoscuta Cramă Recaș. Se discută foarte des și că mecanizatorii (tractoriștii de pe vremuri) ar poseda diplome de… ingineri horticultori (viticoli). Fiul satului despre care se vorbește ar fi oferit și diplome de doctori (doctorate). Astfel, jumătate din „ingineri” au devenit peste noapte și doctoranzi în meseriile lor. Unii dintre ei au chiar și două doctorate.
Diplome de ingineri și doctorate ar fi obținut în același mod și cei din lumea politicii locale. Așa se face că la Recaș au apărut candidați cu studii superioare, printre care se numără o tânără de 35 – 36 de ani, care a absolvit în timp record trei facultăți (a patra în prezent). Trei doctorate și trei masterate. Deci viitorul pare asigurat din punct de vedere intelectual, oricare dintre ei ar deveni un câștigător.
Cum arată situația la Lugoj
La Lugoj problema este mai ușor de explicat. Facultatea de Drept din Lugoj (Iosif Drăgan) este amplasată undeva aproape de zona centrală, într-o intersecție de patru artere principale. Ori din ce direcție ai trece prin Lugoj, chiar și trecător ocazional, te poți opri pentru câteva ore și să pleci mai departe cu o diplomă. Ea îți va permite, în funcție de conjunctura vieții, să anchetezi sau să-i judeci pe ceilalți.
Faptul că diplomele de agronomi, horticultori, zootehniști și juriști se dau cu atâta ușurință reprezintă o jignire la adresa specialiștilor de pe vremuri. Cei care voiau să intre la o astfel de facultate trebuiau să concureze cu alți 14 – 15 candidați / loc (la Horticultură de exemplu), cu aproximativ 25 candidați / loc (la Medicină) sau chiar cu 45 de candidați / loc (la Drept). După absolvire, fiecare agronom, horticultor, zootehnist sau jurist se mândrea cu diploma obținută. Deși era o bucată de hârtie, avea o însemnătate aparte, iar mulți au pus-o în ramă deasupra patului.