BPOC este o afecțiune subdiagnosticată și subtratată și reprezintă o problemă de sănătate publică.
În România sunt peste 1.500.000 de pacienți cu această boală. BPOC, Boală Pulmonară Obstructivă Cronică, este o afecțiune respiratorie gravă, care afectează milioane de oameni din întreaga lume. BPOC rămâne o cauză majoră de mortalitate și morbiditate globală, fiind responsabilă pentru aproape 3 milioane de decese anual.
De aceea, în fiecare an, în a treia zi de miercuri din luna noiembrie este marcată Ziua Mondială de Luptă Împotriva BPOC.
Pacienții cu BPOC trec adesea prin crize și episoade acute de boală. O exacerbare moderată a acestei afecțiuni crește riscul de deces cu 17%. Mai mult, riscul de infarct miocardic se dublează în primele 5 zile după o asemenea exacerbare. Totodată, peste 40 la sută dintre decesele legate de BPOC sunt cauzate de complicații cardiovasculare.
Cei care trăiesc cu BPOC avansată au dificultăți de respirație, tuse cronică și se confruntă cu reducerea funcției pulmonare. De aceea, aproape 40% dintre persoanele cu această boală trebuie să reducă sau să oprească munca cu totul.
În fiecare oră, BPOC cauzează peste 250 de decese la nivel global. În România, aproape 10.000 de persoane pierd lupta cu această boală anual, iar multe cazuri rămân nediagnosticate, mai ales în stadiile incipiente. Spirometria este un testul prin care poate fi depistată această afecțiune.