Boala oncologică reprezintă un diagnostic care declanșează multiple reacții emoționale, iar locul central este ocupat de axietate.
Incertitudinea legată de prognostic, tratamentele invazive și modificările în stilul de viață contribuie semnificativ la apariția și menținerea anxietății în rândul pacienților oncologici.
Anxietatea este definită, în general, ca o reacție emoțională puternică, caracterizată prin sentimente de neliniște, frică și îngrijorare, și poate varia de la stări tranzitorii de neliniște până la tulburări psihologice severe, care afectează calitatea vieții individului.
Anxietatea asociată bolii oncologice poate fi determinată de mai mulți factori. Printre aceștia se numără: frica de moarte, efectele adverse ale tratamentului, schimbarea imaginii personale, impactul asupra vieții personale și profesionale, dar și stresul familial.
Unul dintre cei mai puternici factori care pot declanșa o reacție anxioasă în rândul pacienților oncologici este incertitudinea, care este prezentă pe tot parcursul „călătoriei” oncologice.
Simptomele anxietății variază în funcție de persoană, dar cele mai comune includ: simptome fizice (palpitații, dificultăți de respirație, transpirații excesive, amețeli, tensiune musculară); simptome psihologice (frică intensă, neliniște permanentă, gânduri catastrofale, dificultăți de concentrare la viața de zi cu zi) și simptome comportamentale (evitarea discuțiilor despre boală, aderența scăzuta la tratament și la recomandările medicale, retragerea din activitățile sociale).
Chiar dacă, în multe momente ale traiectoriei oncologice, anumite stări de anxietate sunt normale și firești, în momentul în care acestea afectează funcționalitatea pacientului oncologic, este nevoie ca acestea să să fie recunoscute și tratate corespunzător.
Gestionarea fricii nu înseamnă negarea ei, ci învățarea de a naviga prin ea, găsind lumina chiar și în cele mai întunecate ape.
Există mai multe strategii care pot ajuta pacienții oncologici să își reducă anxietatea și să își îmbunătățească calitatea vieții, printre care cele mai importante sunt sprijinul psihologic, tratamentul medicamentos, tehnicile de relaxare și grupurile de suport.
În cadrul Asociației OncoHelp-Centrul de Oncologie OncoHelp, funcționează un cabinet de psihologie în care sunt oferite consulturi gratuite de către psihologul Alexandra Rebeca Mihoc. Programările pot fi făcute prin Call – Centre OncoHelp sau prin intermediul medicului curant.