Fibroscanul permite o evaluare rapidă, nedureroasă și precisă a stării ficatului, inclusiv a steatozei hepatice și a gradului de fibroză a „farmaciei organismului”. Aparatul oferă o modalitate non-invazivă de stabilire a gradului de afectare a ficatului, ghidând intervențiile terapeutice și monitorizând evoluția unor afecțiuni hepatice.
Fibroza ficatului este o acumulare în exces de țesut cicatricial, nefuncțional, care apare atunci când vorbim de ciroză, hepatite, boli de ficat cu icter prelungit, hepatopatie alcoolică, steatoză hepatică non-alcoolică sau când se face o evaluare a acestui organ după un transplant sau după unele analize de sânge care au rezultate în afara limitelor.
Investigația cu acest aparat este recomandată însă și pacienților oncologici.
„Folosim aparatul pentru a monitoriza starea ficatului după un tratament îndelungat de chimioterapie sau medicamente hepatotoxice ori pentru a vedea cum se manifestă ficatul sub un tratament antiviral. Cele mai importante informații sunt oferite, însă, pentru evaluarea gradului de steatoză hepatică, acel „ficat gras”. Aceasta ne indică, de exemplu, și posibilitatea de a dezvolta o forma de diabet”, spune dr. Răzvan Diaconescu – medic primar gastroenterolog Asociația OncoHelp Centrul de Oncologie OncoHelp.
Steatoza hepatică sau „ficatul gras”, este o afecțiune caracterizată de acumularea excesivă de grăsime în celulele hepatice. Aceasta poate evolua către stadii mai avansate, cum ar fi steatohepatita non-alcoolică și fibroza hepatică.
Procedura este rapidă și nedureroasă. Pacientul stă întins pe spate, iar medicul plasează senzorul dispozitivului pe suprafața pielii, deasupra ficatului. Aparatul emite ultrasunete pentru a evalua elasticitatea țesutului hepatic. Prin transmiterea unui impuls de unde elastice în țesutul hepatic, Fibroscanul măsoară gradul de rigiditate a ficatului, furnizând date precise privind fibroza și afectarea hepatică.
„E un aparat care înlocuiește clasica biopsie hepatică, în care se introducea un ac pentru a scoate un fragment din țesutul hepatic și pentru a-l analiza ulterior. E un aparat non invaziv. Principiul se bazează pe emiterea unei unde mecanice la nivelul ficatului și, în funcție de viteza cu care întoarce acesta undă, este cuantificată fibroza hepatică. Cu cât ficatul este mai dur, cu atât unda se va întoarce mai repede. Dacă ficatul este în limitele normale, unda se va întoarce mai încet”, spune dr. Răzvan Diaconescu – medic primar gastroenterolog Asociația OncoHelp Centrul de Oncologie OncoHelp.
Elasticitatea ficatului se stabilește prin calcularea mediei mai multor măsurători.
O evaluare promptă și precisă a stării ficatului permite implementarea unui plan de tratament adecvat și îmbunătățește gestionarea bolilor hepatice.
Investigația de tip Fibroscan se poate face gratuit, în baza unei trimiteri de la medicul de familie, în urma unei programări la Call Centerul Asociației OncoHelp – Centrul de Oncologie OncoHelp.
Orar programări: Luni-Vineri 08:00-16:00
Tel: 0256 495403, 0356 460995 Mobil: 0753595959